Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Vaccinationsbevis

Alla besökare över 18 år behöver visa upp ett giltigt vaccinationsbevis med QR-kod samt ID. Läs mer

Den yttersta minuten

En föreställning om några ultimata scener av Mattias Andersson med hela Dramatens ensemble

Denytterstaminuten Poster FINAL
Premiär
Urpremiär 3 september 2021
Speltid
1 tim 30 min, ingen paus

Om uppsättningen

Sedan mars 2020 har teatern, med undantag för en kortare period, varit helt stängd för publik. Under denna period har samtliga skådespelare i ensemblen fått en fråga: "Om du bara hade en sista minut kvar att agera på Dramatens stora scen när teatern åter öppnar – vad skulle du då välja att framföra?"

Mellan mars 2020 och september 2021 var teatern, med undantag för en kortare period, helt stängd för publik. Under denna period fick samtliga skådespelare i ensemblen en fråga: "Om du bara hade en sista minut kvar att agera på Dramatens stora scen när teatern åter öppnar – vad skulle du då välja att framföra?"

Utifrån bidragen har Mattias Andersson skapat ett kollektivt och samtidigt individualistiskt verk i jakt på några ultimata sceniska minuter.

Det är en visuell och koreografisk föreställning där Mattias Andersson fortsätter att, utifrån dokumentärt material, skapa nya föreställningar och utveckla vad scenkonst kan vara.

Mattias Andersson är Dramatens konstnärlige ledare, och är som dramatiker och regissör känd för uppsättningar som The Mental States of Sweden, Idioten, Uppenbarelsen och Vi som fick leva om våra liv. Hans pjäser utgår ofta från dokumentärt material.

Föreställningen textas till engelska och svenska 13 november, 25 januari, 8 februari, 8 mars. Kontakta någon av våra publikvärdar på plats vid entrén för mer information om textning samt lån av utrustning.

Biljetter

tisdag 8 februari 20:00Stora scenen
Köp biljetter
tisdag 8 mars 20:00Stora scenen
Köp biljetter
fredag 18 mars 20:00Stora scenen
Köp biljetter
lördag 19 mars 14:00Stora scenen
Köp biljetter
lördag 19 mars 19:00Stora scenen
Köp biljetter
söndag 20 mars 16:00Stora scenen
Köp biljetter
tisdag 26 april 20:00Stora scenen
Köp biljetter
En nationalteater söker sin själ och sitt uppdrag. Lite internt är det kanske, som att tjuvkika på en personalkonferens. Men i så fall den mest spännande jag nånsin bevistat.
Expressen
48 skådespelare släpper loss erfarenheter, känslor och glimtar ur århundraden av teaterkonst. En kärleksförklaring väl värd att vänta på.
SvD
…kollektivet är verkets poäng, det är oerhört skickligt regisserat
P1 Kultur
Dramatenchefen Mattias Andersson låter alla i ensemblen få en minut var i en lustfylld återkomst som också signalerar en ny början..
DN
…det blir till slut som timmar och dagar och sekler av teaterhistoria och prestationsångest
P1 Kultur
Den yttersta minuten handlar om teaterns betydelse, om det glädjande och det svåra i livet, om det som skiljer oss åt och det vi har gemensamt.
SvD

Trailer

Introduktion

Introduktion till Den yttersta minuten med Mattias Andersson, konstnärlig ledare och regissör.