Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Vaccinationsbevis införs i december

Från och med den 1 december behöver alla besökare över 18 år kunna visa upp ett giltigt vaccinationsbevis samt ID. Läs mer

Dramatenpodden

Det försiggår mycket i ett stort teaterhus som Dramaten. Det pratas mycket. Informella samtal, förstås, och öppna samtal inför publik kring olika uppsättningar. Det handlar om konstens mening och vardag, om stora tankar och praktiskt slit.

I Dramatenpodden kan man höra en del av dessa scensamtal samt intervjuer med skådespelare, regissörer och andra verksamma på teatern. Podden leds omväxlande av dramaturgerna Irena Kraus och Anneli Dufva.

Dramattenpodden finns att lyssna på hos Soundcloud, Spotify och Apple podcasts.

Farnaz Arbabi Cabaret Soundcloud

Farnaz Arbabi om Cabaret

Regissören Farnaz Arbabi talar om arbetet med den klassiska musikalen Cabaret, där Weimartidens Berlin med sina frågor om politik, sexualitet, frihet och förtryck ekar starkt i vår samtid.
Lyssna
Ambulans Cover2

Paula Stenström Öhman och Eva Rexed om arbetet med Ambulans

En social thriller. Ett Drömspel. En poetisk samhällelig satir. Dramatikern och regissören Paula Stenström Öhman och skådespelaren Eva Rexed talar om arbetet med Ambulans. Det handlar om metoder, om pjäsens svåra frågor, men också om humor och absolut gehör – i både text och spel.
Lyssna
Liv Strömquist 2020 0214

Sanna Sundqvist och William Spetz i ett samtal om vilja och lust, om teatern, valen och livet

Skådespelarna Sanna Sundqvist och William Spetz i ett samtal om vilja och lust, om teatern, valen och livet. Och om humor! De är kolleger och även nära vänner numera, fast de kommer från olika platser, och har haft helt olika vägar in i teateryrket.
Lyssna
Dramatenpodden Tintagile

Wilhelm Carlsson om Tintagiles död

Anneli Dufva samtalar med regissören Wilhelm Carlsson om dem belgiske författaren, dramatikern och symbolisten Maurice Maeterlincks pjäs Tintagiles död.
Lyssna
Dramatenpodden Theroell Berusade

Tobias Theorell om Berusade

Hör Tobias Theorell tala om hur man regisserar en pjäs där alla är berusade och vad som kommer först, kroppen eller ordet?
Lyssna
Dramatenpodden Stridsberg Hemse

Sara Stridsberg och Rebecka Hemse i samtal

Hör Sara Stridsberg och Rebecka Hemse i ett samtal om skapande processer, om sårade änglar och om att upphäva den där trygga känslan mellan scen och salong.
Lyssna
Dramatenpodden Rockström

A Journey through the 10 shock messages from the latest science with Johan Rockström

A Journey through the 10 shock messages from the latest science with Johan Rockström. His participation in the performance "Performance Lecture: Our brief moment on earth" at Dramaten, was a way to explore new ways to reach out with research and science.
Lyssna
Dramatenpodden Adaberger

Unga Dramatens Ada Berger om drivkrafter

Ada Berger i samtal med dramaturgen Anneli Dufva om drivkrafter, barnperspektiv, skapandeprocesser och om hennes speciella relation till Liv Strömqvist. Regissören och dramatikern Ada Berger är sedan 2016 konstnärlig ledare för Unga Dramaten. Hon har blivit mycket uppmärksammad genom åren bland annat för sitt samarbete med Sissela Benn och för sina två uppsättningar på Dramaten baserade på Liv Strömqvists seriealbum.
Lyssna
Dramatenpodden Mattiasandersson

Teaterchefen Mattias Andersson om nationalscenens uppdrag

Mattias Andersson i samtal med dramaturgen Anneli Dufva om att skriva och spela och göra teater, om konst och politik, om klassiker och verkligheten, om att leda en teater i coronans tid och om nationalscenens uppdrag. Mattias Andersson är regissör och dramatiker och sedan 1 mars 2020 också konstnärlig ledare och teaterchef på Dramaten.
Lyssna
Dramatenpodden Marie Lundquist

Översättaren Marie Lundquist om Tvillingarna

Översättaren Marie Lundquist i samtal med dramaturgen Anneli Dufva om sitt skrivande, om Jon Fosse och Agota Kristof, om norska språket och om teatern som både konstform och plats. Marie Lundquist är poet och översättare, aktuell på Dramaten genom sin översättning av Jon Fosses Tvillingarna (i sin tur baserad på Agota Kristofs roman Den stora skrivboken). Den regisseras på scenen av Sofia Jupither.
Lyssna
Dramatenpodden Kristina Sandberg

Författaren Kristina Sandberg om Maj

Kristina Sandberg i samtal med dramaturg Anneli Dufva om att skriva, om Moa Martinsons betydelse, om kvinnoroller både i livet och på teatern – och om Maj. Författaren Kristina Sandberg står bakom den hyllade romantrilogi om hemmafrun Maj, som i sin tur ligger till grund för Dramatens uppsättning Maj. De tre romanerna har dramatiserats för scenen av Pia Gradvall och Magnus Lindman. Regissör är Ellen Lamm.
Lyssna
Dramatenpodden Liviamillhagen

Livia Millhagen – mottagare av Svenska teaterkritikers förenings teaterpris 2019

I januari 2020 tilldelades Livia Millhagen Svenska teaterkritikers förenings teaterpris 2019 för sin (motivering)”... självlysande gestaltning av Blanche DuBois i Stefan Larssons filmiskt präglade uppsättning av Linje Lusta på Dramaten. Det är en Blanche som inte låter sig etiketteras, intensivt närvarande i varje por.”
Lyssna