Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Köp tidigt-rabatt

Köp biljetter innan 10 april och få 20% rabatt på höstens premiärer. Använd koden HÖSTEN2023 för att aktivera erbjudandet. Läs mer

Dramaten.Doc

Gestaltade läsningar om aktuella händelser i världen

Dramaten.Dok Poster2
Premiär
18 mars 2023
Speltid
Ca 1 timme

Om uppsättningen

En serie gestaltade läsningar om aktuella händelser i världen. Dramaten.Doc vill ge en plats för och en röst åt dramatiker, författare och teaterkollegor i konfliktdrabbade områden.

Konstnärlig ledning och regi av Dmitri Plax, författare och regissör. Programmen planeras löpande under våren, för att snabbt kunna fånga upp aktuella händelser i världen.

Kommande datum

20 april kl 20:00, Lilla scenen
24 maj kl 19:00, Dramatenbaren

Biljetter

bjaljatski, be om nåd!torsdag 20 april 20:00Lilla scenen
Köp biljetter

Bjaljatski, be om nåd!

20 april kl 20:00, Lilla scenen

Av Ales Bjaljatski och Maksim Znak

I översättning av Dmitri Plax och Hanna Sandborgh

Den 3 mars föll domen i Minsk: Nobel Fredspristagaren Ales Bjaljatski fick 10 års fängelse i sitt hemland Belarus. Hans och hans kollegors ”brott” är mycket vanligt i alla diktaturer och stavas: försvar för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter.

Advokaten Maksim Znak fick sitt tioåriga fängelsestraff redan den 6 september 2021. Samma ”brott” samma straff. Men till skillnad från Bjaljatski är det första gången som Znak hamnar i fängelse.

Det som förenar de båda är också förhållandet till det skrivna ordet – både Ales och Maksim är författare, poeter.

Dramaten.Doc presenterar en scenisk bearbetning baserad på Ales Bjalatskis berättelse Bjalatski be om nåd! och Maksim Znaks bok Zekamerone.

I samarbete med Svenska PEN och Ersatz förlag.

Medverkande

Den svarta nattens fånge

Tidigare läsning, 19 mars kl 16:00, Lilla scenen

2023 fyller Republiken Turkiet 100 år. Mycket kan förändras på ett sekel och mycket har förändrats. Men vissa saker förblir oförändrade.

Den svarta nattens fånge är en skildring av förtryck som i den nybearbetade sceniska versionen har varvats med vittnesmål från dagens turkiska Kurdistan. Författaren och översättaren Firat Ceweri bor sedan många år i Sverige. Han är, bland mycket annat, gästredaktör för Svenska PENs nättidskrift PEN/OPP som just kommit ut med sitt kurdiska temanummer, och är ett välkänt namn både i Sverige och i Kurdistan. Men hans kollegor som bor kvar i den hundraåriga republiken, har valt att inte uppge sina namn och förbli anonyma. För deras situation har i vissa viktiga avseenden inte förändrats och de riskerar repressalier – idag, liksom för hundra år sedan.

Översättning: Firat Ceweri
Bearbetning och regi: Dmitri Plax
Dramaturg: Jacob Hirdwall
Medverkande: Nina Fex, Mattias Malmros, Siham Shurafa
Producent: Anders Lindblom

Det osynliga kriget

Tidigare läsning, 18 mars kl 19:00, Lilla scenen

Kriget i Nagorno-Karabach (eller i Artsach som man säger i Armenien) har pågått till och från i över tre decennier. Hur mycket vet man om den konflikten i Sverige?

Lika Zakarjan är en armenisk journalist, född 1994 i Stepanakert, huvudstaden i Nagorno-Karabach. Hennes uppdateringar på sociala medier och dagboksanteckningar från hösten 2020 ligger till grund för boken 44 dagar som än så länge finns på tre språk – armeniska, engelska och ryska.

Dramaten.Doc presenterar en scenisk bearbetning av ett utdrag ur boken.

Översättning: Nils Håkanson
Bearbetning och regi: Dmitri Plax
Dramaturg: Jacob Hirdwall
Medverkande Helen Al-Janabi, Nina Fex och Mattias Malmros
Speltid: 1 timme

Helvetet på Paradisgatan

Tidigare läsning, 23 februari, Dramatenbaren

Dramaten.Doc uppmärksammade årsdagen av Rysslands storskaliga invasion av Ukraina med en läsning av Helvetet på Paradisgatan av Stanislav Asejev.

Den ukrainske journalisten Stanislav Asejev kidnappades 2017 av ryska styrkor. I nästan tusen dagar hölls han fånge i ett hemligt ryskt koncentrationsläger anklagad för spioneri. Helvetet på Paradisgatan är hans skildring av den omänskliga tortyr han utsattes för, som nu för första gången presenterades på en scen.

Medverkande: Magnus Ehrner, Nina Fex, Maia Hansson Bergqvist

Kvällen genomfördes i samarbete med Bite the Bullet Press som i januari 2023 gav ut Stanislav Asejevs bok på svenska.