Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Dramaten.Doc

Gestaltade läsningar om aktuella händelser i världen

Maria Ressa Fotofranz Lopez
Speltid
Ca 1 timme

Om uppsättningen

En serie gestaltade läsningar om aktuella händelser i världen. Dramaten.Doc vill ge en plats för och en röst åt dramatiker, författare och teaterkollegor i konfliktdrabbade områden.

Konstnärlig ledning och regi av Dmitri Plax, författare och regissör. Programmen planeras löpande under hösten, för att snabbt kunna fånga upp aktuella händelser i världen.

Biljetter

tisdag 17 oktober 19:00Dramatenbaren
Köp biljetter
onsdag 29 november 19:00Dramatenbaren
Köp biljetter
torsdag 14 december 19:00Dramatenbaren
Köp biljetter
Maria Ressa

12 september: KONSTEN ATT BEKÄMPA EN DIKTATOR

Dramaten.Doc är tillbaka med fyra föreställningar under höstsäsongen! Först ut: Konsten att bekämpa en diktator av den filippinska journalisten och författaren Maria Ressa, i översättning av Manne Svensson. Maria Ressa tilldelades 2020 Svenska PENs Tucholskypris och mottog året därpå Nobels Fredspris. Kvällen genomförs i samarbete med Albert Bonniers förlag och Svenska PEN.

Medverkande

Dramaturger
Anna Kölén och Joel Nordström

Den sköne riddar Finist

Tidigare läsning, 24 maj 2023, Dramatenbaren

Av Svetlana Petrijtjuk i översättning av Nils Håkanson

Dramatikern Svetlana Petrijtjuk och regissören Jevgenija Berkovitj har i början av maj månad fått två månaders arrestering i häkte, i väntan på förhandlingar i en domstol i Moskva. De är anklagade för ”rentvagning av terrorism”, vilket i dagens Ryssland kan leda till ett mångårigt fängelsestraff.

Orsaken är att Berkovitj regisserade en läsning av Petrijtjuks kortpjäs Den sköne riddar Finist, som handlar om ryska kvinnor som åker till Syrien och IS. En faktabaserad pjäs skriven med en blinkning åt den ryska folksagan med samma titel, en saga om den finaste kärleken.

Dramaten.Doc ger Den sköne riddar Finist av Svetlana Petrijtjuk i regi av Dmitri Plax.

Bjaljatski, be om nåd!

Tidigare läsning, 20 april 2023, Lilla scenen

Av Ales Bjaljatski och Maksim Znak

I översättning av Dmitri Plax, Hanna Sandborgh och Ola Wallin

Den 3 mars föll domen i Minsk: Nobel Fredspristagaren Ales Bjaljatski fick 10 års fängelse i sitt hemland Belarus. Hans och hans kollegors ”brott” är mycket vanligt i alla diktaturer och stavas: försvar för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter.

Advokaten Maksim Znak fick sitt tioåriga fängelsestraff redan den 6 september 2021. Samma ”brott” samma straff. Men till skillnad från Bjaljatski är det första gången som Znak hamnar i fängelse.

Det som förenar de båda är också förhållandet till det skrivna ordet – både Ales och Maksim är författare, poeter.

Dramaten.Doc presenterar en scenisk bearbetning baserad på Ales Bjaljatskis berättelse Bjaljatski be om nåd! och Maksim Znaks bok Zekamerone.

Medverkande skådespelare: Nina Fex, Gunnel Fred, Duncan Green, Siham Shurafa.

I samarbete med Svenska PEN och Ersatz förlag.

Den svarta nattens fånge

Tidigare läsning, 19 mars 2023, Lilla scenen

2023 fyller Republiken Turkiet 100 år. Mycket kan förändras på ett sekel och mycket har förändrats. Men vissa saker förblir oförändrade.

Den svarta nattens fånge är en skildring av förtryck som i den nybearbetade sceniska versionen har varvats med vittnesmål från dagens turkiska Kurdistan. Författaren och översättaren Firat Ceweri bor sedan många år i Sverige. Han är, bland mycket annat, gästredaktör för Svenska PENs nättidskrift PEN/OPP som just kommit ut med sitt kurdiska temanummer, och är ett välkänt namn både i Sverige och i Kurdistan. Men hans kollegor som bor kvar i den hundraåriga republiken, har valt att inte uppge sina namn och förbli anonyma. För deras situation har i vissa viktiga avseenden inte förändrats och de riskerar repressalier – idag, liksom för hundra år sedan.

Översättning: Firat Ceweri
Bearbetning och regi: Dmitri Plax
Dramaturg: Jacob Hirdwall
Medverkande: Nina Fex, Mattias Malmros, Siham Shurafa
Producent: Anders Lindblom

Det osynliga kriget

Tidigare läsning, 18 mars 2023, Lilla scenen

Kriget i Nagorno-Karabach (eller i Artsach som man säger i Armenien) har pågått till och från i över tre decennier. Hur mycket vet man om den konflikten i Sverige?

Lika Zakarjan är en armenisk journalist, född 1994 i Stepanakert, huvudstaden i Nagorno-Karabach. Hennes uppdateringar på sociala medier och dagboksanteckningar från hösten 2020 ligger till grund för boken 44 dagar som än så länge finns på tre språk – armeniska, engelska och ryska.

Dramaten.Doc presenterar en scenisk bearbetning av ett utdrag ur boken.

Översättning: Nils Håkanson
Bearbetning och regi: Dmitri Plax
Dramaturg: Jacob Hirdwall
Medverkande Helen Al-Janabi, Nina Fex och Mattias Malmros

Helvetet på Paradisgatan

Tidigare läsning, 23 februari 2023, Dramatenbaren

Dramaten.Doc uppmärksammade årsdagen av Rysslands storskaliga invasion av Ukraina med en läsning av Helvetet på Paradisgatan av Stanislav Asejev.

Den ukrainske journalisten Stanislav Asejev kidnappades 2017 av ryska styrkor. I nästan tusen dagar hölls han fånge i ett hemligt ryskt koncentrationsläger anklagad för spioneri. Helvetet på Paradisgatan är hans skildring av den omänskliga tortyr han utsattes för, som nu för första gången presenterades på en scen.

Medverkande: Magnus Ehrner, Nina Fex, Maia Hansson Bergqvist

Kvällen genomfördes i samarbete med Bite the Bullet Press som i januari 2023 gav ut Stanislav Asejevs bok på svenska.