Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Se trailer

Den yttersta minuten

En föreställning om några ultimata scener av Mattias Andersson med hela Dramatens ensemble

Hela dramatens ensemble på Stora scenen.
Premiär
Urpremiär 3 september 2021
Speltid
1 tim 30 min, ingen paus

Om uppsättningen

Mellan mars 2020 och september 2021 var teatern, med undantag för en kortare period, helt stängd för publik. Under denna period fick samtliga skådespelare i ensemblen en fråga: "Om du bara hade en sista minut kvar att agera på Dramatens stora scen när teatern åter öppnar – vad skulle du då välja att framföra?"

Utifrån bidragen har Mattias Andersson skapat ett kollektivt och samtidigt individualistiskt verk i jakt på några ultimata sceniska minuter.

Det är en visuell och koreografisk föreställning där Mattias Andersson fortsätter att, utifrån dokumentärt material, skapa nya föreställningar och utveckla vad scenkonst kan vara.

Mattias Andersson är Dramatens konstnärlige ledare, och är som dramatiker och regissör känd för uppsättningar som The Mental States of Sweden, Idioten, Uppenbarelsen och Vi som fick leva om våra liv. Hans pjäser utgår ofta från dokumentärt material.

Biljetter

Spelperiod 3/09 2021– 9/06 2023

Med ’Den yttersta minuten’ gör en ny tid entré på Dramaten
DN
48 skådespelare släpper loss erfarenheter, känslor och glimtar ur århundraden av teaterkonst. En kärleksförklaring väl värd att vänta på.
SvD
…kollektivet är verkets poäng, det är oerhört skickligt regisserat
P1 Kultur
Dramatenchefen Mattias Andersson låter alla i ensemblen få en minut var i en lustfylld återkomst som också signalerar en ny början..
DN
…det blir till slut som timmar och dagar och sekler av teaterhistoria och prestationsångest
P1 Kultur
Den yttersta minuten handlar om teaterns betydelse, om det glädjande och det svåra i livet, om det som skiljer oss åt och det vi har gemensamt.
SvD

Trailer

Introduktion

Introduktion till Den yttersta minuten med Mattias Andersson, konstnärlig ledare och regissör.