Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Linje Lusta

Ett modernt amerikanskt mästerverk

Livia Millhagen i Linje Lusta.
Premiär
Nypremiär 8 januari 2023
Speltid
Ca 3 tim, inkl. paus
Info

Färdigspelad

Om uppsättningen

Linje Lusta hade premiär 2019 och har sedan dess spelat för utsålda salonger. Uppsättningen har belönats med Expressens teaterpris En bit av Georgs hatt. Dessutom fick Livia Millhagen, för rollen som Blanche, både SvD:s Thaliapris och Sveriges Teaterkritikers Förenings pris, och blev även nominerad till DN:s kulturpris.

Stella har gift ner sig med arbetaren Stanley Kowalski. Äktenskapet är passionerat och konfliktfyllt – men Stella verkar trivas.

Men så dyker systern Blanche plötsligt upp, med sina känsliga nerver och överklassmanér. Trots att Blanche själv är utblottad och har förlorat familjens vackra herrgård, döljer hon inte besvikelsen över systerns enkla livsstil och val av make. Stanley svarar med att göra allt han kan för att bryta ner och kasta ut henne.

Tennessee Williams Pulitzerprisbelönade pjäs hade urpremiär på Broadway 1947. På Dramaten spelades den redan 1949. Pjäsen har belönats med Pulitzerpriset. Stefan Larsson har på Dramaten regisserat succéer som Höst och vinter, En familj – August: Osage County, Medea, Rickard III och Fanny och Alexander.

Biljetter

Spelperiod 29/03 2019–22/02 2023

Livia Millhagen håller oss i gastkramande spänning. Det är en oavbrutet fängslande rolltolkning i en av de bästa Dramatenföreställningarna på flera år.
DN
... febrigt, nervigt och sorgligt ...
Expressen
... akut relevant och en konstnärlig triumf ...
P1 Kultur

Medverkande

Av
Tennessee Williams
Översättning
Einar Heckscher
Scenografi
Sven Haraldsson
Filmfotograf
Andrea Grettve
Ljusdesign
Torben Lendorph
Kostym
Ann Bonander Looft
Peruk och mask
Thea Holmberg
Foto
Sören Vilks

Ur Tennessee Williams memoirs

I New Orleans hösten 1947 fick jag tillgång till en av de vackraste lägenheter jag någonsin bott i. Den låg på andra våningen i Dick Ormes hus nära korsningen Saint Peter-Royal Street, och eftersom Dick arbetade i en antikvitetsaffär och hade utsökt smak var lägenheten förnämligt möblerad.
Dramatenpodden Verket Linjelusta

Klassikerpodden Verket om Linje Lusta

Klassikerpodden Verket diskuterar Linje Lusta, en av 1900-talsdramatikens viktigaste och mest komplexa verk. Gäster är teaterhistoriken Dirk Gindt och regissören Stefan Larsson. Samtalet leds av Anneli Dufva. Avsnittet om Linje Lusta är det första med Dramaten som samarbetspartner i klassikerpodden Verket.
Lyssna

Musiklista

Lou Reed- New Sensations + How do You think it feels?
Chromatics – Shadow (Runway Inst) + Camera
Beach House – Space Song + Chariot + I do not care for the winter sun
Nina Queer, DJ Divinity – Ficki Ficki Aua Aua
America – A horse with no name
Bruce Springsteen – Dream, Baby, Dream
Julee Cruise – The Nightingale 
Kanye West – Runaway
Niels Frahm – Sweet Little Lie
Neil Young – Harvest Moon
Gustav Mahler – Symphony No 5 C Sharp Minor, 4. Adagietto
Martha Wainwright - Bloodymotherfuckerasshole
Angelo Badalamenti - Underground Shelter