Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Europeana

1900-talet på två timmar i regi av Mattias Andersson

Europeana Mask Poster
Premiär
2 september 2023
Speltid
Ca 2 timmar och 20 minuter inklusive paus
Info

Textas till svenska och engelska, 27/9, 5/10, 13/10, 20/10.

Om uppsättningen

Ett storhetsvansinnigt försök att i en enda teaterföreställning omfatta hela Europas 1900-tal.

Startpunkten är boken Europeana från 2001, där den tjeckiske författaren Patrik Ouředník försöker sammanfatta seklet på 100 sidor. Det är en hypnotisk text som maniskt kastar sig mellan de stora historiska skeendena och de banala mellanmänskliga detaljerna. Från skyttegravar till välfyllda kylskåp, från psykoanalys till telefonsex, från betalda semestrar till koncentrationsläger och barbiedockor. En text som verkar vara skriven av en historieprofessor på speed, ett storögt barn eller en utomjording.

Mattias Andersson låter en grupp unga skådespelare, som knappt var födda på 1900-talet, möta äldre skådespelare i en rytmisk, musikalisk, bilddriven uppsättning. Vad var det som hände egentligen? Och har vi lärt oss något av misstagen i det förflutna?

Mattias Andersson är regissör, dramatiker och teaterchef på Dramaten. Han har satt upp en rad pjäser på Dramaten, senast Den yttersta minuten och Nordic Crime.

Biljetter

lördag 30 september 19:00Stora scenen
Köp biljetter
söndag 1 oktober 16:00Stora scenen
Köp biljetter
onsdag 4 oktober 19:00Stora scenen
Köp biljetter
torsdag 5 oktober 19:00Stora scenen
Köp biljetter
fredag 13 oktober 19:00Stora scenen
Köp biljetter
lördag 14 oktober 13:00Stora scenen
Köp biljetter
fredag 20 oktober 19:00Stora scenen
Köp biljetter
lördag 21 oktober 13:00Stora scenen
Köp biljetter
torsdag 26 oktober 19:00Stora scenen
Köp biljetter
torsdag 2 november 19:00Stora scenen
Köp biljetter
lördag 11 november 19:30Stora scenen
Köp biljetter
söndag 12 november 16:00Stora scenen
Köp biljetter
onsdag 15 november 19:00Stora scenen
Köp biljetter
fredag 24 november 19:00Stora scenen
Köp biljetter
fredag 29 december 19:00Stora scenen
Köp biljetter

Introduktioner och samtal

Introduktionen hålls i Dramatenbaren ca 45 minuter innan föreställningsstart. Samtalen hålls inne på scen ca 10 min efter föreställningens slut.

Tisdag 5 september - Introduktion kl 18.15.

Onsdag 6 september - Samtal efter föreställning: Europa/ Europeana. Ett samtal om föreställningen och tankar bakom uppsättningen Europeana. Medverkande: Mattias Andersson, regissör, Electra Hallman och Joel Valois, skådespelare. Moderator: Irena Kraus, dramaturg.  

Eventuella framtida samtal uppdateras löpande på hemsidan. 

storslagen teater om 1900-talets misslyckanden
DN
’Europeana’ behandlar europeisk hybris, självcentrerad och skuldmedveten, mycket är välbekant och ändå ogreppbart. Ensemblen har ett omöjligt uppdrag men är på något sätt felfri.
DN
1900-talet snabbspolas på Dramaten då en ung ensemble tar sig an ’Europeana’. De orkestrerar skärvor av liv från ett sekel av groteskt våld och olika ideologier.
SvD
Den här skruvade atmosfären lyckas Mattias Andersson överföra utmärkt väl i sin bearbetning till Dramatens stora scen.
Aftonbladet
jag vill aldrig att Pierre Wilkner och Kicki Bramberg ska sluta röra sig till musiken, de är så vackra som bilden av människans förmåga till lek, ibland kanske alltför obekymrad.
Aftonbladet

Medverkande

Av
Patrik Ouředník
Scenografi och kostym
Ulla Kassius
Musik
Christian Gabel
Video
Johannes Ferm Winkler
Ljus
Charlie Åström
Ljud
Johan Blixt
Peruk och mask
Johan Lundström, Moa Hedberg
Dramaturg
Irena Kraus
Översättning
Mats Larsson
Förestä
Sören Vilks

Mattias Andersson om Europeana

Rosa Puff 2 Podcasts Sommar 2023

EUROPA, EUROPEANA – Samtal från Scenkonstbiennalen

Hör ett samtal om den tid vi just nu lever i, om den plats vi lever på och om den historia vi alltid måste förhålla oss till. Medverkande: Mattias Andersson, regissör och konstnärlig ledare för Dramaten, Natalie Ringler, regissör, Hedda Krausz Sjögren, VD Colombine teaterförlag och Per Wirtén, författare och journalist. Moderator: Irena Kraus
Lyssna på samtalet här

Intervju med författaren Patrik Ouředník

”Men det som jag tycker är roligt är överflödet av tolkningar som berättaren gett upphov till bland kritikerna. En utomjordisk varelse? En riktigt pervers professor i diskursanalys?”

Vem är Patrik Ouředník?

”Europeana, one of our 25 favorite books.” The Village Voice, USA

Patrik Ouředník (född 1957) är en av Tjeckiens mest lästa författare. Han fick sitt genombrott med boken Europeana – A Brief History of The Twentieth Century, publicerad 2001, som utnämndes till Book of the Year och han har erhållit ett antal litterära priser: State Prize for Literature (2014) Tom Stoppard Prize (2013) samt ett dussin franska och tjeckiska litteraturpriser. Europeana har översatts till mer än trettiofem språk (engelska, franska, tyska, holländska, italienska, spanska, ungerska, arabiska, slovenska, litauiska m.fl.)  och Europeana är därmed den mest sålda och populära tjeckiska bok som getts ut  efter 1989. Sedan 60-talet lever Ouředník i exil i Paris.

Ouředník skriver också pjäser essäer och barnböcker och han är verksam översättare till franska. Bland annat har han översatt Samuel Beckett, Boris Vian, Alfred Jarry och François Rabelais.

Europeana har tidigare gjorts i scenversion, bland annat regisserade den kände tyske teatermannen och kompositören Heiner Goebbels 2018 en föreställning  inspirerats av Europeana med 20 dansare, performanceartister och musiker, som visades som en del av Manchester International Festival. 2020 planerades en uppsättning för Royal Shakespeare Company i London, som tyvärr fick avbrytas på grund av pandemin.

Electra Hallman, Christopher Lehman, Marall Nasiri, Christoffer Svensson, Joel Valois i Europeana.

Lärarhandledning

Lärarhandledning är ett hjälpmedel för lärare och elever med övningar och ingångar till att föra samtalet vidare i klassrummet, både om tematiken och upplevelsen.
Europeana Lärarhandledning

Bildspel med musiken ur föreställningen

Bilder av Sören Vilks och musik av Christian Gabel