Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Se trailer

SOLITAIRE

Ett uruppförande av en av Lars Noréns sista pjäser

Solitaire Poster
Premiär
29 januari 2022
Speltid
1 tim 40 min, ingen paus
Info

Färdigspelad

Om uppsättningen

En grupp människor, oklart hur många, står instängda och sammanpressade inom en rektangel, mitt på scenen. Det finns inga väggar som stänger in dem. De kan ändå inte ta sig därifrån, och vet inte heller varför de befinner sig där.

Med den scenanvisningen inleds denna pjäs av Lars Norén, en av de sista han skrev före sin död, som nu får urpremiär på Dramaten i regi av Sofia Adrian Jupither. En pjäs som än en gång visar hur Lars Norén ständigt utvecklades som dramatiker, hur han aldrig slutade förnya sig själv.

Sofia Adrian Jupither och Lars Norén hade ett långvarigt samarbete, och hon har tidigare gjort en rad uruppföranden av hans pjäser, senast Vintermusik och Episod.

Uppsättningen är en samproduktion med Jupither Josephsson Theatre Company i samarbete med och med skådespelare från Den Nationale Scene i Bergen, Folkteatern i Göteborg, Riksteatern, Svenska Teatern i Helsingfors och Uppsala stadsteater. Den fick urpremiär på Dramaten och spelar därefter på samtliga samarbetsscener.

SOLITAIRE blev utvald att medverka på Avignonfestivalen 2022.

Biljetter

Spelperiod 29/01–27/02 2022

Sofia Adrian Jupither iscensätter Lars Noréns sena pjäs som en orkesterdirigent. Det blir en vacker och otäck bild av vår tids radikala individualism.
SvD
Verket är intelligent konstruerat med en ömhet i blicken så att det blir djupt komplext men samtidigt direkt och tillgängligt för betraktaren.
DN
Jupither gör ”Solitaire” till en ”I väntan på Godot” för vår tid.
Expressen

Medverkande

Av
Lars Norén
Scenografi
Erlend Birkeland
Kostym
Maria Geber
Ljus
Ellen Ruge
Peruk och mask
Peter Westerberg
Ljud
Robin Auoja
Dramaturg
Anneli Dufva
Foto affischbild
Klara G
Foto föreställningsbilder
Mats Bäcker
"En ganska absurd situation"
Niklas Åkerfelt från Svenska Teatern i Helsingfors och Marianne Nielsen från Den Nationale Scene i Bergen berättar om föreställningen under repetitionerna.