Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Galileis liv

Bertolt Brechts pjäs om vetenskap och alternativa fakta

Galileisliv Poster
Premiär
13 oktober 2022
Speltid
3 tim 10 min, inklusive paus
Info

Färdigspelad

Om uppsättningen

”För där tron har suttit i tusen år, just där sitter nu tvivlet. Alla människor säger: jo, det står så i böckerna, men låt oss nu se efter själva. De mest hyllade sanningar får sig en klapp på axeln; det som aldrig betvivlats, det betvivlas nu.” Ur Galileis liv

Året är 1609. Nyligen brändes en man till döds i Rom för att ha påstått att jorden kretsar kring solen. Nu har Galileo Galilei, tack vare sin nya kikare, bevis för att påståendet stämmer. Att det alla framstående vetenskapsmän och kyrkan påstår är falskt! Jorden – och människan – är inte världens centrum. Nu måste han få världen att lyssna, utan att själv bli straffad.

Staffan Göthe spelar vetenskapsmannen Galilei i denna pjäs om vetenskap och alternativa sanningar. Det handlar också om Galileis personliga resa, om vetenskapens förutsättningar, resurser och politik.

Staffan Göthe är skådespelare och dramatiker med en lång och gedigen teaterkarriär. På Dramaten har han medverkat i nästan 20 uppsättningar. Han har också gjort en lång rad tv- och filmroller, nyligen blev han uppmärksammad för sin roll i tv-serien En kunglig affär. 2022 tilldelades han SvD:s Thaliapris. 

Bertolt Brecht (1898-1956) skrev Galileis liv i Danmark 1938, när han var i landsflykt från nazisterna. Brecht är en av den moderna teaterns mest inflytelserika författare, med sina idéer om politisk teater och distanseringseffekter.

Regisserar gör Carolina Frände, som tidigare på Dramaten regisserat bland annat Performance Lecture: Om sanning med Åsa Wikforss. Carolina Frände var konstnärlig ledare för Kulturhuset Stadsteaterns scen i Skärholmen under tio år och är senast aktuell med den kritikerhyllade uppsättningen av Lehmantrilogin på Kulturhuset Stadsteatern. Hon har regisserat ett 70-tal produktioner på teatrar runt om i Sverige och 2012 fick hon Svenska Dagbladets Thaliapris.

Biljetter

Spelperiod 13/10–27/12 2022

Det är en på Brechts vis väldigt rolig pjäs som med sina kyliga spetsfundigheter klär av både 1600-talet och sin egen samtid och förstås också går rakt in i vår tid, alldeles just nu.
DN
Staffan Göthe magnifik som sanningens riddare
Aftonbladet
Staffan Göthe övertygar starkt som den kontroversielle fysikern Galileo Galilei
SvD

Medverkande

Av
Bertolt Brecht och Margarete Steffin
Översättning
Ulrika Wallenström
Scenografi och ljus
Karl Svensson
Kostym
Charlotta Nylund
Originalmusik
Hanns Eisler
Peruk och mask
Nathalie Pujol, Melanie Åberg
Ljuddesign
Niclas Anderstedt Lindgren
Koreografi
Catharina Allvin
Dramaturg
Joakim Sten, Irena Kraus
Foto affischbild
Klara G
Foto föreställningsbilder
Sören Vilks

Trailer

Frande Puff (1)

Att titta på samtiden tillsammans

"Jag tänker på de senaste åren, där det faktiskt är människor som dödats för sina åsikter eller hotats till livet, eftersom de yppat saker som makten inte velat att de skall säga. " Carolina Frände, regissör, i samtal med Irena Kraus, dramaturg.
Läs mer
Gustav Berg och Staffan Göthe i Galileis liv.

Galilei som självporträtt

När Galileis liv sätts upp på Dramaten behöver det knappast framhållas att pjäsen pekar direkt också på vår egen tids ”problem”: faktaresistens, ”alternativa fakta”, antivaxxare, klimatförnekare, skriver journalisten och författaren Per Svensson i sin artikel om Bertolt Brecht och Galileo Galilei.
Läs mer
Skärmavbild 2022 10 10 Kl. 10.42.01

Repbilder

Blandade repetitionsbilder från Galileis liv, några med tester av peruk, smink och kostym.
Se mer
Skärmavbild 2022 10 10 Kl. 10.49.42

Vad är ett astrolabium?

Ett astrolabium, eller armillarsfär, över det ptolemaiska systemet. Helt vanlig rekvisita från Galileis liv. Regissör Carolina Frände berättar.
Läs mer