Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Se trailer

Ett dockhem

Henrik Ibsens klassiker i regi av Anna Pettersson

Manuela Gotskozik Bjelke i Ett dockhem.
Premiär
26 oktober 2022
Speltid
2 tim 45 min, inkl paus
Info

Färdigspelad

Om uppsättningen

Nora spelar skickligt de roller som förväntas av henne och iscensätter sin vardag så att andra ska avundas hennes liv. Allting är content – förutom hennes skuld, som bara växer och växer.

En generös teaterfest på Stora scenen med tidsenliga kostymer, dans, musik och massor av skärmtid.

Regissören Anna Pettersson ligger bakom en rad uppmärksammade och hyllade uppsättningar av Ibsens och Strindbergs klassiker, som i hennes händer återuppstår som högaktuella berättelser med kopplingar mellan de existentiella villkoren i dåtid och nutid. Nu tar hon sig an Ibsens Ett dockhem och skapar ett verk av musik, rörlig bild och text som fond till skådespelarnas gestaltning.

Anna Pettersson är regissör och teaterchef för Strindbergs Intima Teater. På Dramaten har hon tidigare satt upp Hedda Gabler och Vildanden.

I rollen som Nora ser vi Manuela Gotskozik Bjelke, som gick ut Stockholms konstnärliga högskola 2021.  Doktor Rank spelas av Marie Göranzon, Krogstad av Pierre Wilkner. Torvald spelas av Hannes Meidal, Per Svensson och Joel Valois. Fru Linde spelas av Hulda Lind Jóhannsdóttir, Melinda Kinnaman och Anna Maria Käll.

Henrik Ibsens Ett dockhem hade urpremiär 1879. Den handlar om Nora som utåt sett lever ett lyckligt liv i ett välordnat äktenskap med bankmannen Torvald. Överenskommelsen de lever i visar sig dock vara byggd på lögner, väl inövade rollspel och en skrämmande brist på förtroende. Situationen blir ohållbar för Nora, som bestämmer sig för att bryta upp det liv hon själv har skapat och lämna sin man och sina barn. Ett slut som väckte stor uppståndelse på sin tid, och gav upphov till både debatt, censur och svar från andra författare som August Strindberg och Alfhild Agrell.

Uppsättningen innehåller nyskriven musik av Gustave Lund, även känd som Gurra G.

Biljetter

Spelperiod 26/10 2022–19/03 2023

… ett visuellt teaterkalas
SvD
Nyutexaminerade Manuela Gotskozik Bjelke är ett fynd som Nora
SvD
En helt underbar sprakande föreställning
Kulturbloggen
Att Manuela Gotskozik Bjelke är relativt nyutexaminerad skådespelare avslöjar omöjligen hennes säkra gestaltning av Noras utvecklingskurva från kuttrig, falskspelande förljugenhet till iskall, resolut beslutsamhet
Aftonbladet
Marie Göranzon gör en helt egen doktor Rank, med obehag gömt i trygg förtrolighet
DN

Medverkande

Av
Henrik Ibsen
Scenografi
Anna Pettersson
Assisterande scenograf
Jan Lundberg
Kostym
Nina Sandström
Ljus
Max Mitle
Musik
Gustave Lund
Peruk och mask
Anne-Charlotte Reinhold, Peter Westerberg
Dramaturg
Anneli Dufva
Foto affischbild
Klara G
Rörelseinstruktör
Åsa Lundvik Gustafson
Anna Pettersson om Ett dockhem
DSC03407

Tradition möter innovation i hållbara kostymer

Nina Sandström har designat kostymerna till Ett dockhem, och använder såväl helt nya material som anrik hantverkskunskap.
Läs mer
Ett Dockhem 1962 001

Handlade Nora rätt?

Om Ett dockhem och dess historia.
Läs mer

Skam, revansch och livslånga hemligheter

Henrik Ibsen föds 1828 i Skien i Telemark, som son till en köpman. När han är åtta år går faderns affärsverksamhet omkull. Familjen får lämna sitt stora hem och sin ställning och flytta till sitt sommarhus...

Skärmavbild 2022 09 26 Kl. 13.51.06

”I Sverige har vi inte en tradition av att provocera eller utmana publiken”

Anna Pettersson slog igenom som regissör med dunder och brak 2013, då hon regisserade sig själv i en enmansföreställning av Strindbergs Fröken Julie på Strindbergs intima teater. Uppsättningen blev otroligt hyllad och uppmärksammad och hon tilldelades bland annat DN:s kulturpris, TCO:s kulturpris och Svenska Teaterkritikers förenings teaterpris.
Läs mer
Manuela Gotskozik Bjelke och Hannes Meidal i Ett dockhem.

Klassikerpodden Verket om Ett Dockhem

Gäster i studion är Karin Helander och Dag Kronlund. Karin Helander är professor emerita i teatervetenskap vid Stockholms universitet, ständig sekreterare i Vitterhetsakademien och mångårig teaterkritiker i Svenska Dagbladet. Dag Kronlund är fil. dr i teatervetenskap och chef för Kungliga Dramatiska Teaterns arkiv och bibliotek. Samtalet leds av Anneli Dufva.
Lyssna
Pierre Wilkner, Anna Maria Käll, Hulda Lind Jóhannsdóttir och Melinda Kinnaman i Ett dockhem.

Lärarhandledning

Lärarhandledning är ett hjälpmedel för lärare och elever med övningar och ingångar till att föra samtalet vidare i klassrummet, både om tematiken och upplevelsen.
Ladda ner lärarhandledning

TRAILER