Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Eld

En nyskriven pjäs av Jonas Hassen Khemiri

Eld Poster
Premiär
Urpremiär 25 augusti 2022
Speltid
1 timme och 50 minuter, utan paus
Info

Färdigspelad

Om uppsättningen

En gång om året möts fyra vänner i skogen för att låta elden styra framtiden. Alla har med sig något de vill bränna upp, något de vill lämna bakom sig. Den här gången bär någon med sig något ovanligt explosivt ur sitt förflutna.

Jonas Hassen Khemiris nyskrivna pjäs, skriven direkt för Dramaten, handlar om ett kompisgäng som plötsligt är mitt i livet och inser att allt kanske inte blivit som de tänkt sig. Det är en berättelse om förödmjukelse, hämnd och vänskapens hierarkier. Om barndomens selektiva minnen, den begynnande medelålderns nya rädslor och om hur gamla orättvisor gror och blir till lättantändligt bränsle.

Regisserar gör Antú Romero Nunes, en regissör uppvuxen i Tyskland, som tidigare haft stor framgång med Jonas Hassen Khemiris pjäser. Hans uppsättning av Invasion! på Thalia Theater i Hamburg 2009 innebar såväl ett genombrott för regissören själv som för Jonas Hassen Khemiri internationellt. Antú Romero Nunes är en av de konstnärliga ledarna för Theater Basel.

Jonas Hassen Khemiri är en av Sveriges mest uppmärksammade författare. Han debuterade med romanen Ett öga rött. Andra romanen Montecore fick Sveriges Radios romanpris och Tidningen Vi:s litteraturpris. 2015 tilldelades Khemiri Augustpriset för romanen Allt jag inte minns och 2021 vann Pappaklausulen Prix Médicis Étranger. Khemiris romaner är översatta till fler än trettio språk och hans pjäser spelas världen över. Invasion! belönades efter ha spelats i New York 2011 med en Village Voice Obie Award. Hans pjäs ≈ [ungefär lika med] hade urpremiär på Dramaten 2014.

Produktionen genomförs med särskilt stöd av Goethe-Institut Schweden och the German Federal Foreign Office.

Lärarhandledning [PDF]

Biljetter

Spelperiod 25/07–09/11 2022

…oavbrutet underhållen i nästan två timmar.
Expressen
Det är väldigt roligt och visar på Hassen Khemiris skicklighet att omformulera samtidens brus till absurda utbrott.
DN
Khemeris text är ett mysteriedrama fyllt av hemligheter som elden just den här gången kommer att blottlägga.
SVD

Medverkande

Av
Jonas Hassen Khemiri
Scenografi
Matthias Koch
Musik
Anna Bauer
Peruk och mask
Thea Holmberg Kristensen, Mimmi Lindell
Kostym
Lena Schön, Helen Stein
Ljus
Jenny André
Dramaturg
Anna Kölén
Foto affischbild
Klara G

Trailer

Intervju Anturomeronunes ELD

”Det började med David Hasselhoff”

Tre frågor till regissören Antú Romero Nunes.
Läs mer
Jonas Hassen Khemiri om Eld
Jonas Hassen Khemiri i samtal med Anna Kölén, dramaturg.
Alexander Salzberger, Bahador Foladi och Marall Nasiri i Eld.

Lärarhandledning

Lärarhandledning är ett hjälpmedel för lärare och elever med övningar och ingångar till att föra samtalet vidare i klassrummet, både om tematiken och upplevelsen.
Ladda ner lärarhandledning