Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Son och far

En tripp baserad på verkliga händelser, fritt efter Strindbergs Ett drömspel av  Alexander Salzberger 

Sonochfar Poster2
Premiär
Urpremiär 2 mars 2024
Speltid
Ca 1 tim och 20 min, ingen paus
Info

Färdigspelad

Om uppsättningen

Ett självbiografiskt drömspel om trasiga relationer, missbruk och skapande, laddat med en stor dos mörk och sylvass humor.

Alexander är författare och skådespelare. För tio dagar sedan träffade han sin biologiska pappa för första gången. Nu har han följt med till hans hus i Marocko. För att bli Far och Son. Son och Far. De pratar om musik. Om pengar. Om islam. Och om det där som Alexanders mamma har berättat.

Så börjar en yttre och inre resa, en tripp in i minnenas föränderliga värld, en vansinnesfärd i den nordafrikanska natten. Där dyker också resten av familjen upp – bröderna, systern, den kristna mamman, den judiska styvpappan – de som Alexander förintade i sin hyllade genombrottspjäs – och vill få upprättelse. Hur kunde han skriva som han gjorde? Vad skriver han på nu? Och vem fan tror han att han är egentligen?

Alexander söker svaren på Berghain, i Koranen, Bibeln, Toran, psilocybin, LSD, DMT, Casablanca, Västerort, Atlasbergen och på Dramatens lilla scen.

Son och Far är skriven och regisserad av Alexander Salzberger, skådespelare, dramatiker och nu alltså även regissör. Han fick sitt genombrott med den självbiografiska monologen Kicktorsken, som gavs på olika scener i sex år och senare även blev en roman. Han har också skrivit pjäsen Äkta känner äkta för Kulturhuset Stadsteatern Vällingby, som även översatts och spelats i London och Istanbul. På Dramaten har han som skådespelare medverkat i uppsättningar som Stormen, Linje Lusta och Uppenbarelsen. Här regisserar han en ensemble för första gången. I rollen som Alexander ser vi David Fukamachi Regnfors.

Biljetter

Spelperiod 02/03–07/06 2024

... ett känslomässigt rikt och skickligt uppdaterat drömspel att bära med sig länge.
DN
... en egensinnig energi som pumpar nytt blod i Dramatenådrorna.
SVD
... en underhållande, sorglig och snygg uppsättning ...
SVD
... en föreställning som många kan känna igen sig i.
Kulturbloggen
Marie Richardsons småpackade Mor i undersköterskebussarong är obetalbar ...
Aftonbladet
David Fukamachi Regnfors spelar i en klass för sig, elektriskt och med sensibel briljans
SVD

Medverkande

Scenografi och kostym
Helga Bumsch
Ljus
Susanna Hedin
Peruk och mask
Peter Westerberg
Dramaturg
Anna Kölén, Stefan Åkesson
Video
Torbjörn Fernström
Ljud
Robin Auoja
Dramaturgassistent
Ellen Knutas
Rörelsekonsult
Giovanni Bucchieri
Foto föreställningsbilder
Sören Vilks
Alexochdisa600

I glitchen mellan verklighet och fiktion

Hur är det att regissera en pjäs baserad på verkliga händelser i ens liv? Och hur är det att som verklig flickvän spela fiktiv flickvän? Möt Alexander Salzberger och Disa Östrand i ett samtal om verklighet och fiktion.

Om autofiktion

Autofiktion (av auto- och fiktion) är en litterär genre som blandar självbiografiska fakta och litterär fiktion. I autofiktionen använder författaren ett jag för att utforska det konstnärliga uttrycket. I självbiografin använder författaren det konstnärliga uttrycket för att skildra ett jag.

Trailer

Om August Strindbergs Ett drömspel

"Personerna klyvas, fördubblas, dunsta av, förtätas, flyta ut, samlas. Men ett medvetande står över alla, det är drömmarens; för det finns inga hemligheter, ingen konsekvens, inga skrupler, ingen lag."
Alex Intervju

Alexander Salzberger om inspirationskällor

Psykedelisk funk, Strindberg, dansk poesi och en argentinsk filmskapare. Alexander Salzberger listar fyra viktiga källor till inspiration under arbetet med Son och Far.
Sonfar Rep

Titta in på repetitionerna

Ta del av några korta utdrag från repetitionerna av Alexander Salzbergers nyskrivna och mörkt humoristiska drama.
Se här