Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Show Bizniz - på jiddisch

Ett gästspel av och med Sara Sommerfeld

Showbizniz Poster
Premiär
Premiär 8 maj 2023
Speltid
1 tim 40 min, ingen paus
Info

Färdigspelad

Om uppsättningen

En personlig föreställning om judiskt arv, skådespelardrömmar och sökandet efter det språk som nästan förintades under andra världskriget, jiddisch, ett av Sveriges nationella minoritetsspråk.

Sara Sommerfeld återupplivar sina förfäders språk genom att spela roller hon haft i sin karriär som skådespelerska - på jiddisch! Shakespeare, Molière och Strindberg, blandas med sånger från musikalen Grease, Annie get your gun och Spelman på taket.

Musikern Miriam Oldenburg ackompanjerar. Föreställningen hålls på svenska, med ett antal texter på jiddisch. All jiddisch textas till svenska.

Sara om uppsättningen:
Nazisterna mördade inte bara miljoner människor - de förintade nästan ett helt språk. Strax före andra världskriget talades jiddisch globalt av cirka 13 miljoner människor – idag har knappt en tiondel så många jiddisch som modersmål.

Min farmor överlevde förintelsen. Hon och hela min släkt talade jiddisch. Men med hennes generation har språket försvunnit. Nu vill jag återuppliva det! Hur skulle det se ut om jiddisch hade fått leva kvar i min familj? Om släkten hade fått leva och om det inte hade varit farligt eller skamligt att prata jiddisch efter krigsåren? Som skådespelare kan jag inte finna ett bättre sätt att undersöka ett språk på än via teatern!

”Show Bizniz – på jiddisch” är en föreställning om hur mina livsval har påverkats av att vara andra generationens invandrare och av att ärva såren från förintelsen.

Sara Sommerfeld är verksam som skådespelare inom film, TV, teater och radioteater sedan 1989 och är utbildad vid Teaterhögskolan i Göteborg 1997 - 2001. Guldbaggenominerad, pris som Bästa kvinnliga skådespelare vid Nordiska Filmfestivalen i Haugesund och inbjuden till Teaterbiennalen.

Sara har medverkat i ett 50-tal film- och TV produktioner, samt spelat ett 20-tal huvudroller på exempelvis Stockholms Stadsteater, Göteborgs stadsteater och Malmö Dramatiska Teater. Senast kunde man se Sara i den kvinnliga huvudrollen i Rain man på Oscarsteatern.

2015 debuterade Sara som filmregissör med dokumentären Min farmor och förintelsen (stipendium från Bindefelds stiftelse till minne av förintelsen och TV4s bidrag till TV-priset Kristallen). www.sarasommerfeld.com

Föreställningen produceras av Sara Sommerfeld AB med stöd av Kulturrådet.

Biljetter

Spelperiod
08/05–10/05 2023

Medverkande

Av och med
Sara Sommerfeld med Miriam Oldenburg på dragspel
Regi & manusbearbetning
Judith Hollander
Manuskonsult
Marianne Ahrne
Producent och press
Nisti Stêrk
Scenografi och kostym
Nils Harning
Koreografi
Anna Ståhl
Ljusdesign
Per Larsson
Mask
David Julio
Översättning till jiddisch
Salomon Schulman och Ben Auerbach
Dragspel & Keyboard
Miriam Oldenburg
Undertext-controller
Barbara Zylbering