Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Show Bizniz - på jiddisch

Ett gästspel av och med Sara Sommerfeld

Showbizniz Poster
Premiär
Premiär 8 maj 2023
Speltid
1 tim 40 min, ingen paus

Om uppsättningen

Med allvar, humor och självironi berättar Sara sin personliga historia om att växa upp som barnbarn till förintelseöverlevare och med föräldrar som tvingades fly hemlandet Polen 1968.

En underhållande föreställning om judiskt arv, skådespelardrömmar och sökandet efter språket Jiddisch - ett av Sveriges nationella minoritetsspråk.

Sara återupplivar sina förfäders språk genom att spela roller hon haft på jiddisch: Shakespeare, Molière och Strindberg, blandas med sånger från musikalen Grease, Annie get your gun och Spelman på taket.

Föreställningen spelas på svenska och jiddisch.
All jiddisch textas till svenska så att ALLA kan förstå.

Sara om uppsättningen:
Min farmor överlevde förintelsen. Hon och hela min släkt talade jiddisch. Men med hennes generation har språket försvunnit. Nu vill jag återuppliva det! Hur skulle det se ut om jiddisch hade fått leva kvar i min familj?

Om släkten hade fått leva och om det inte hade varit farligt eller skamligt att prata jiddisch efter krigsåren? Som skådespelare kan jag inte finna ett bättre sätt att undersöka ett språk på än via teatern!

Men framförallt är ”Show Bizniz – på jiddisch” en föreställning om hur mina livsval har påverkats av att vara andra generationens invandrare och av att ärva såren från förintelsen.

Sara Sommerfeld är verksam som skådespelare inom film, TV, teater och radioteater sedan 1989 och är utbildad vid Teaterhögskolan i Göteborg 1997 - 2001. Guldbaggenominerad, pris som Bästa kvinnliga skådespelare vid Nordiska Filmfestivalen i Haugesund och inbjuden till Teaterbiennalen.

Sara har medverkat i ett 50-tal film- och TV produktioner, samt spelat ett 20-tal huvudroller på exempelvis Stockholms Stadsteater, Göteborgs stadsteater och Malmö Dramatiska Teater. Senast kunde man se Sara i den kvinnliga huvudrollen i Rain man på Oscarsteatern.

2015 debuterade Sara som filmregissör med dokumentären Min farmor och förintelsen (stipendium från Bindefelds stiftelse till minne av förintelsen och TV4s bidrag till TV-priset Kristallen). www.sarasommerfeld.com

Föreställningen produceras av Sara Sommerfeld AB med stöd av Kulturrådet.

Biljetter

torsdag 9 november 19:00Stora scenen
Köp biljetter
fredag 17 november 19:00Stora scenen
Köp biljetter
lördag 18 november 13:00Stora scenen
Köp biljetter
Starkt när Sara Sommerfeld showar om sitt judiska arv
Svenska Dagbladet

Medverkande

Av och med
Sara Sommerfeld med Miriam Oldenburg på dragspel
Regi & manusbearbetning
Judith Hollander
Manuskonsult
Marianne Ahrne
Producent och press
Nisti Stêrk
Scenografi och kostym
Nils Harning
Koreografi
Anna Ståhl
Ljusdesign
Per Larsson
Mask
David Julio
Översättning till jiddisch
Salomon Schulman och Ben Auerbach
Dragspel & Keyboard
Miriam Oldenburg
Undertext-controller
Barbara Zylbering