Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Poeten Norén

En kväll med läsningar och livejazz till minne av poeten Lars Norén med anledning av hans födelsedag 9 maj

Lars Norén Poster2
Premiär
9 maj 2022
Speltid
1 tim 15 min
Info

Färdigspelad

Om uppsättningen

Lars Norén (1944-2021) påbörjade sitt författarskap som poet och debuterade 1963 på Albert Bonniers Förlag med Syrener, snö. Fram till 1980 utkom totalt 16 poesisamlingar, efter Hjärta i Hjärta, lämnade Norén poesin för dramatiken. Först 2016 återvände Norén till poesin med Stoft. Redan med debuten, Syrener, snö, satte Lars Norén avtryck med sin pregnanta språktonalitet, rytm och skarpa blick för och på sin tid och samtid. Noréns poesi och skepnad pådrevs av en ständig rörelse och utveckling, som starkt präglats av rådande samhälle. I poesin skönjdes ofta det egna livet parallellt och i samklang med omvärlden och samhället. Allt sammanvävdes till visuella kollage, som till en början ofta var våldsamma, utmanande och uppfodrande. Mest kännetecknade för Noréns konstnärskap i stort, som poet, dramatiker, författare och regissör är och var hans enorma lojalitet till den enskilda individen – människan.

vi skall inte kyssas
vi skall korsfästa de blödande fåglarna
och vi skall stjäla deras ögon
för att själva äga några

ur Syrener, snö (1963)

En dag kommer alla att
finna att de inte är hemma

Ur Stoft (2016)

I november 2021 gav Albert Bonniers Förlag ut den omfattade poesivolymen, Avgrunden av ljus, där dikter ur Lars Noréns samtliga poesisamlingar är återgivna, i urval av Mikael van Reis.

I samarbete med Albert Bonniers Förlag.

Biljetter

Spelperiod 09/05 2022

Medverkande

Piano
Charlie Josephsson
Saxofon
Arvid Liljestrand
Bas
Charlie Andersson Wistbacka
Trummor
Philip Björnberg
Producent
Ulrika Josephsson
Dramaturg
Anneli Dufva
Texturval
Anneli Dufva och Margareta Petersson
Foto
Bobo Ericzén