Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

M/S Tiamantti

En musikalisk dramakomedi av Nina Wähä i regi av Anna Takanen

MS Tiamantti 2 1479 Poster
Premiär
Urpremiär 15 april 2023
Speltid
Ca 2 tim 50 min, inkl paus
Info

Färdigspelad

Om uppsättningen

Tre sverigefinska systrar ska begrava sin mamma hemma i moderlandet. Så fort de går ombord på Finlandsfärjan börjar grälen. Vad var egentligen mammas sista önskan? Vem kände henne bäst? Och vill de verkligen träffa pappan som stack hem till Finland när de var små?

Ombord på M/S Tiamantti är baren alltid öppen och sångerna fylls med drömmar. Barpianisten hamrar fram melodier för att skänka tröst och glädje och personalen ställer upp på både dans och fest. I sömmarna skymtar även deras livsöden ombord på mellanförskapets flaggskepp.

M/S Tiamantti är en musikalisk dramakomedi om tre systrar på drift. En varm, rå, rolig och ömsint berättelse om en färd på djupa vatten.

I rollen som systrarna ser vi Thérèse Brunnander, Tanja Lorentzon och Rita Hjelm. Medverkar gör även Anna Maria Käll, Thora Möller Jensen och de finländska skådespelarna Birthe Wingren (känd från musikaler som Kristina från Duvemåla), Mitja Sirén och Jarmo Mäkinen.

Nina Wähä är författare och har gett ut fyra romaner: S som i syster (2007), Titta inte bakåt (2010), Testamente (2019) och Babetta (2022). Testamente nominerades till Augustpriset och belönades med Sveriges Radios romanpris. Nina Wähä har också arbetat som skådespelare, och hade en av huvudrollerna i filmen Babylonsjukan (2004). Nina Wähä var tidigare också sångerska i popbandet Lacrosse. M/S Tiamantti är hennes debutpjäs.

Anna Takanen är regissör, skådespelare och författare, och tidigare konstnärlig ledare vid Göteborgs stadsteater och teater- och scenkonstchef på Kulturhuset Stadsteatern. Hennes uppsättningar av Fosterlandet, en familjeberättelse om ett av de närmare 80 000 finska krigsbarn som kom till Sverige under andra världskriget, har väckt stor uppmärksamhet. Hon har även skrivit boken Sörjen som blev, där hon nystar i sin egen familjs historia. Boken blev även en rosad monolog med premiär i Finland och turné över hela Sverige.

Biljetter

Spelperiod 15/04–19/09 2023

Medverkande

Av
Nina Wähä
Scenografi
Zofi Lagerman
Kostym
Patricia Svajger
Ljus
Tobias Hagström-Ståhl
Musik
Mitja Sirén, Jukka Hannukainen
Peruk och mask
Frida Ottosson, Mimmi Lindell
Koreografi
Roger Lybeck
Biträdande regi
Johan Bark
Dramaturg
Jacob Hirdwall
Foto
Sören Vilks
Anna Takanen och Nina Wähä.

Nina Wähä och Anna Takanen om att åka Finlandsbåt

Suomenlaiva i mitt hjärta

Kön till bildäcket är evighetslång. Jag är hungrig, elva år gammal, varm och kissnödig. Jag sitter i baksätet och tittar på passagerarna i de andra bilarna. Många bilar är fullproppade med barn och bakluckorna belamrade med packning, i vår bil är det jag och pappa. En gammal kvinna ser ut att vara arg på sin man, jag ser henne upprört säga något till honom och sen vända bort ansiktet och stirra ut ur bilrutan med en tom blick. I en annan bil sitter en ensam man med mustasch och röker med armen vilandes på den nedvevade bilrutan.

När discogolvet tystnat och Taxfree-butiken stängt

Det finns en låt från 1982 av den finska schlagerstjärnan Anita Hirvonen, som sjunger att det vore en dålig idé att packa väskorna och flytta till Sverige, eftersom det nog inte är så imponerande som man kanske föreställer sig. Låten heter ”De va kukku de” och inleds med ett syntdragspel som genast får lyssnaren att tänka på karaokebarerna på Sverigefärjorna.

M/S Tiamantti - information på finska

Ruotsinsuomalainen siskokolmikko haluaa äitinsä haudatuksi kotimaahan. Heti kun he nousevat ruotsinlaivaan matkalla Helsinkiin alkaa riita. Mikä oli äidin viimeinen toive? Kuka tunsi hänet parhaiten? Ja haluavatko he todella tavata isän, joka häipyi Suomeen kun he olivat pieniä?