Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Anna Takanen

Takanen Anna Webb Matilda Rahm

Anna Takanen är verksam som regissör, skådespelare och författare. Hon har också varit konstnärlig ledare och vice vd på Göteborgs Stadsteater och Teater och scenkonstchef på KulturhusetStadsteatern.

Anna Takanen har arbetat som regissör på teatrar som Göteborgs Stadsteater, Uppsala Stadsteater, Backa Teater, Stockholms Stadsteater och Unga Klara.

Hennes avskedsföreställning på Göteborgs Stadsteater var Fosterlandet av Lucas Svensson. Den baserades på hennes eget liv och handlade om relationen Sverige-Finland och om hennes fars krigsbarnsöde. I oktober 2019 kom Anna Takanen med sin bokdebut Sörjen som blev (Albert Bonniers Förlag). Hösten 2021 dramatiserade hon och spelade i monologen baserad på boken. Den hade premiär på Lilla Teatern i Helsingfors och fortsatte sedan dess på turné över hela Sverige med Riksteatern.

Som skådespelare var Anna Takanen en del av Unga Klara 1995-2005. Nu ingår hon i den fasta ensemblen på KulturhusetStadsteatern.

2021 tilldelades hon Riddartecknet av Finlands Lejonorden som ett tack för värdefulla insatser för relationerna mellan Sverige och Finland.

M/S Tiamantti är hennes första uppdrag som regissör på Dramaten.

Foto Matilda Rahm.