Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Läsning av Liza Alexandrova-Zorina

Liza Alexandrova Zorina Poster
Premiär
6 december 2022
Info

Färdigspelad

Om uppsättningen

UPPDATERING: Dramaten har nu nåtts av den glädjande nyheten om att Migrationsverket har omprövat sitt beslut och att den ryska regimkritiska journalisten och författaren Liza Alexandrova-Zorina får stanna i Sverige.

Läsningen ur Alexandrova-Zorinas kommande bok Imperiets barn kommer att genomföras som planerat.

***

Den 6 december ger Dramaten en extrainsatt läsning av den utvisningshotade ryska författaren och journalisten Liza Alexandrova-Zorina. Medverkar gör bland andra skådespelare från Dramatens ensemble.

Texterna som kommer läsas är utdrag från hennes kommande bok Imperiets barn som ges ut på bokförlaget Volante i april 2023 i översättning av Nils Håkanson.

–Dramaten fortsätter att aktivt stödja författare och konstnärer som verkar under hot i olika konfliktområden i världen. Att utvisa en öppet Putinkritisk journalist tillbaka till Ryssland under rådande situation känns verkligen inte bra. Liza har tagit stark ställning mot kriget i Ukraina och kommer utsättas för direkt fara om hon utvisas. Hon är dessutom gift med en svensk man och tillsammans har de en 14 månader gammal son vilket gör beslutet än mer inhumant, säger Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare för Dramaten.

Liza Alexandrova-Zorina är journalist och författare född 1984 i Ryssland. Hon har gett ut ett flertal böcker på ryska, skrivit för internationella medier som tidskriften Granta och i Sverige bland annat verkat som reporter på Expressen och kulturskribent på Sydsvenska dagbladet. Imperiets barn är hennes första bok på svenska.

Biljetter

Spelperiod 06/12 2022

Medverkande

Översättning
Nils Håkansson
Regi och bearbetning
Dmitri Plax
Dramaturg
Jacob Hirdwall