Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Se trailer

Körsbärs­trädgården

Tjechovs klassiska pjäs om fullständig förnekelse i regi av Michael Thalheimer

Rebecka Hemse och Erik Ehn i Körsbärsträdgården.
Premiär
24 mars 2023
Speltid
1 tim 50 min, ingen paus
Info

Färdigspelad

Om uppsättningen

Världen är i förändring. Men det vill Ranevskaja och hennes förnäma och numera utfattiga familj inte riktigt ta in. De har samlats på sitt anrika och högt belånade gods, som nu måste säljas. Att köparen verkar bli en nyrik bonde är extra smärtsamt för familjen.

Anton Tjechovs klassiska pjäs beskriver ett paradigmskifte, ett omkullkastande av rådande maktbalanser, så otänkbart att de inblandade inte verkar förstå att det är möjligt.

Den tyske regissören Michael Thalheimer återvänder till Dramaten med denna mångbottnade pjäs, gjord för en stor ensemble. Thalheimer är en av Europas mest uppmärksammade och prisbelönta regissörer, känd för sina koncentrerade och minimalistiska uppsättningar av klassiska pjäser. På Dramaten har han tidigare satt upp Kasimir och Karoline, Woyzeck, Peer Gynt och Elektra.

Körsbärsträdgården hade urpremiär 1904 i regi av Konstantin Stanislavskij, som till Tjechovs förtret satte upp den som en tragedi. Tjechov själv menade nämligen att pjäsen är en komedi. Trots den omdiskuterade premiären blev pjäsen snabbt en stor succé, som sedan dess spelats flitigt runt om i världen.

1 april–26 maj ersätter Carl Magnus Dellow Per Mattsson i rollen som Firs.

Förlag översättning: Colombine Teaterförlag

Biljetter

Spelperiod 24/03–11/10 2023

... när konst, teater, gör såhär, bearbetar med en, åt en, då blir jag väldigt glad.
KULTURNYTT I P1
De är löjliga, roliga, hemska och underbara i sin 'fullständiga förnekelse'
EXPRESSEN
… en spänstigt intelligent uppsättning med en eminent ensemble.
Expressen
Thalheimer sliter bort all sentimentalitet, alla psykologiska tolkningsgrunder och spelet mellan rollerna. Här är alla ensamma med sig själva, och sin sorg över sin förlamning. Man kastas fram och tillbaka mot rampen följda av en melodislinga som låter som ett positiv.
SVD
Det går inte att uppleva Tjechovs 'Körsbärsträdgården' på Dramaten utan att ha FN:s klimatrapport i minne. Här förmedlas mänsklighetens undergång genom trädgårdens fördärv…
DN
En naken och rå Körsbärsträdgården på Dramaten
Aftonbladet

Medverkande

Av
Anton Tjechov
Översättning
Lars Kleberg
Bearbetning
Michael Thalheimer, Maja Zade
Regi
Michael Thalheimer
Scenografi
Henrik Ahr
Ljus
Michael Gööck
Kostym
Michaela Barth
Musik
Bert Wrede
Peruk och mask
Peter Westerberg, Sofia Ranow Boix-Vives
Dramaturg
Emma Meyer Dunér, Maja Zade
Foto affischbild
AORTA
Foto föreställningsbilder
Sören Vilks

Michael Thalheimer om Körsbärsträdgården

Varja

Vem är vem i Körsbärsträdgården?

Körsbärsträdgården innehåller ett stort persongalleri där alla mer eller mindre har en relation till varandra. Vi försöker reda ut trådarna här.
Läs mer

Tjechov och frigörelsen

Lars Kleberg skriver om den stora frigörelsen som Körsbärsträdgården bottnar i och varför frigörelseprocessen i 1800-talets Ryssland knappt hann börja innan den tvärbromsades.

Michael Thalheimer om varför Körsbärsträdgården handlar om oss alla

"Vi vet att jordens klocka inte ens är fem i tolv, snarare fem över, ändå fortsätter vi leva våra liv på ett väldigt dumt sätt.

Trailer

Kristina Törnqvist, Rebecka Hemse, Tina Pour-Davoy och Per Mattsson i Körsbärsträdgården.

Lärarhandledning

Lärarhandledning är ett hjälpmedel för lärare och elever med övningar och ingångar till att föra samtalet vidare i klassrummet, både om tematiken och upplevelsen.
Ladda ner lärarhandledning
Andreas Rothlin Svensson, Torkel Petersson, Manuela Gotskozik Bjelke, Per Mattsson, Christoffer Svensson, Rebecka Hemse, Nemanja Stojanović och Tina Pour-Davoy i Körsbärsträdgården.

PODD: Körsbärsträdgården (1904)

I Anton Tjechovs klassiska pjäs från 1904 gestaltas klassdramat och tragiken genom tomrum och talande tystnader, en stil som gjort Tjechovs dramatik odödlig. Dramaturgen Emma Meyer Dunér och litteraturvetaren Lars Kleberg gästar Verket.
Lyssna