Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Fröken Julie

Strindbergs klassiker i händerna på Marie-Louise Ekman

Per Svensson, Marie Göranzon och Krister Henriksson i Fröken Julie.
Premiär
Nypremiär 13 januari 2023
Speltid
2 tim 10 min, inkl paus
Info

Färdigspelad

Om uppsättningen

Ibland är livslögnerna det enda som skyddar oss från det totala sammanbrottet.

Marie-Louise Ekman återvänder till Dramaten med en uppsättning om tre skådespelare som för tusende gången framför Strindbergs Fröken Julie. Under ett helt yrkesliv har denna lilla teatergrupp, spelad av Marie Göranzon, Krister Henriksson och Per Svensson, framfört Strindbergs laddade tragedi i gympasalar, föreningslokaler och bibliotek. Nu har de, till slut, fått chansen att spela på en riktig teater. Nu ska fröken Julie, ännu en gång, gå mot sitt mörka öde.

Men verkligheten gör sig ibland påmind på scenen. Privatlivet tränger sig på. Och åren har satt sina spår. Men pjäsen måste spelas. För ibland, när allt runt omkring krackelerar, är yrkesrollen den enda sköra livlinan.

Föreställningen innehåller musik av Benny Andersson.

Marie-Louise Ekman är konstnär, regissör och tidigare teaterchef på Dramaten. Hon har tidigare satt upp de egna pjäserna Gäckanden, Dödspatrullen och Försökskaninerna på Dramaten och har återkommande arbetat med Marie Göranzon. Marie-Louise Ekmans konstnärskap har varit uppmärksammat sedan slutet på 1960-talet och 2017 visades en retrospektiv utställning på Moderna Museet.

August Strindbergs Fröken Julie är en av svensk teaters stora klassiker, en tragedi laddad med maktspel och erotiska undertoner.

Biljetter

Färdigspelad

Gästspel - Stora teatern i Göteborg

En oförutsägbar hyllning till skådespelarkonsten
SVD
Marie Göranzon, Krister Henriksson och Per Svensson både förbryllar, förtjusar och öppnar glipor mot hisnande djup
DN
Det här är varför jag älskar teatern.
Expressen

Medverkande

Av
August Strindberg/Marie-Louise Ekman
Biträdande scenograf
Peder Freiij
Musik
Benny Andersson
Ljus
Erik Berglund
Peruk och mask
Sofia Ranow Boix-Vives
Dramaturg
Emma Meyer Dunér
Illustration
Marie-Louise Ekman
Foto föreställningsbilder
Sören Vilks

Marie-Louise Ekman om skådespelare och livslögner

"Jag tror att det är livsuppehållande. Livslögner behövs. Synonymer till livslögner kan vara: drömmar, flykt ... Oavsett vad man säger har varje människa någon slags dröm i huvudet, det finns en annan dold verklighet. Alla har ju drömmar. Ingen kommer kanske riktigt nära sin dröm, men man fortsätter att leva och få kraft av dem."

Fröken Julie 1974

Fröken Julie på Dramaten 1917-2022

Strindbergs mest spelade klassiker Fröken Julie skrevs sommaren 1888. Handlingen utspelar sig i Grevens kök under midsommarnatten.
Läs mer
Marie Louise Ekman 16 År

Om Marie-Louise Ekman

Marie-Louise Ekman är verksam som konstnär, dramatiker, filmare och teaterregissör. Hon var chef för Dramaten 2009–2014.