Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Doktor Glas – en ljudpromenad

Hjalmar Söderberg

Dr Glas Poster
Speltid
ca 1 tim, 30 min, gångavstånd ca 5 km

Om uppsättningen

Gå med Doktor Glas på ljudpromenad.

Hjalmar Söderbergs roman får nytt liv och den välkände karaktären Doktor Glas går plötsligt bakom oss, och berättar sin historia, på de platser där romanen utspelar sig. Genom GPS-teknik får publiken tillgång till en helt ny inläsning av Krister Henriksson – som endast går att nå via särskilda punkter runt om i Stockholms innerstad.

Krister Henrikssons röst guidar oss genom de kvarter där romanen utspelar sig, från Bondeska Palatset i Gamla Stan, via Skeppsholmen till mordet i Kungsträdgården och slutligen vidare till mottagningen vid Klara Kyrka. Med en app, där ljudet levandegjorts, kan publiken själv vandra genom Stockholms gator och uppleva texten som om den berättades för första gången av Doktor Glas.

Den melankoliska romanen från förra sekelskiftet skildrar triangeldramat mellan pastor Gregorius, hans fru Helga och doktor Glas, som hamnar i ett moraliskt dilemma när Helga berättar för honom om äktenskapets plågor. "Är det någon gång rätt att mörda för någon man älskar?", undrar Söderberg provocerande.

En samproduktion mellan Dramaten, TÅBB AB och DVA Studio.

Scenföreställningen Doktor Glas med Krister Henriksson hade premiär på Vasateatern 2006 och har sedan dess spelats hundratals gånger, turnerat internationellt till bland annat Helsingfors, London, Köpenhamn och Montreal, och spelades sedan 2011 på Dramatens stora scen.

Regissören Peder Bjurmans föreställningar rör sig i gränslandet mellan teater, text och bild. Hans ofta tekniskt avancerade föreställningar har väckt stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt. Han har också som dramatiker bl.a. skrivit två musikföreställningar för det engelska bandet The Tiger Lillies, med Poe’s Haunted Palace och Corrido, som båda spelats internationellt. Den nya videoinstallationen Air Loom visas under 2021.

Ljudpromenaden vann en Sound Award i Kategorin Årets Ljudinnovation 2021.

Biljetter

Pris: 69 kr, ladda ner appen Promenad i App Store eller Google Play

Medverkande

Musik
Leif Jordansson
Ljuddesign
Eric Thorsell
Producent
Johan Anstérus/DVA Studio
Creative Director
Bo Gustafsson/DVA Studio
Teknikutveckling
Micke Ring & Thomas Söderlund/DVA Studio
Projektledare
Jessica Thorelius/DVA Studio
Inspelningstekniker
Johan Adling
Ljus
Jonas Holst
Rekvisita
Lotta Vallin
Teaterchef, konstnärlig ledare och ansvarig utgivare
Mattias Andersson
Dr Glas Karta

Hur funkar det?

Regissören Peder Bjurman har, tillsammans med DVA Studio, skapat en upplevelse som ligger nära teatern men i stället använder stadsrummet som scen. Som publik är allt du behöver en fulladdad smartphone, hörlurar och promenadskor för att höra och uppleva föreställningen.

Med hjälp av GPS-punkter längs vägen spelas text och musik upp och följer publiken i dess promenadtakt. Vid varje ny punkt – appens inbyggda karta guidar dig fram – spelas en ny scen upp, och Doktor Glas dagboksanteckningar hörs i hörlurarna. Scenrummet i form av ljud från omgivningen eller dramatisk musik bidrar till en känsla att befinna sig mitt i ett stundande mord.

Start är vid Bondeska palatset, Rådhusgränd 3 i Stockholm. Väl framme öppnar du appen och följer pilarna ut på Vasabron. Här börjar vandringen med Doktor Glas. Med hjälp av karta i mobilappen och berättarröst i hörlurarna, guidar dig fram genom den cirka 5 km långa promenaden.

Föreställningen utspelar sig utomhus och du går promenaden precis när du vill, antingen ensam eller med en vän. Det går också att pausa föreställningen och återgå till den scen – eller plats! – som passar dig. Tänk på att ha bekväma kläder och var uppmärksam på trafiken, cyklister och trafikljus. Promenaden innehåller trappor och uppförsbackar, men går att anpassa efter förutsättningar. 

Hur laddar jag ner appen? 

Om man har en iPhone laddar man ner appen Promenad i AppStore.

Du kan också söka efter “Promenad Doktor Glas” i AppStore.

Om man har en Android laddar man ner appen Promenad i Google Play.

Du kan också söka efter “Promenad Doktor Glas” i Google Play.

Dramaten kan inte fakturera grupper för nedladdning av appen Doktor Glas – en ljudpromenad.

Nedladdning av appen görs via AppStore eller Google Play.

Jag kan inte ladda ner appen, varför?

Felmeddelandet ”appen är inte kompatibel” visas eftersom appen använder sig av funktioner som ställer vissa krav på telefonens hårdvara och mjukvara. Vissa äldre telefoner kan helt enkelt inte hantera appen. Alla med en iPhone 6s eller senare fungerar. Gällande Android-telefoner finns det inga generella svar, utan det beror på från telefon till telefon.

Var börjar Promenaden?

Bakom Bondeska Palatset i Gamla Stan. Appen visar på en karta hur du ska gå och hur långt du är ifrån platsen. Upplevelsen slutar sen vid Klara Kyrka. 

Vad händer om det ringer eller om jag får sms under tiden jag går promenaden?

Föreställningen pausas om du måste ta ett samtal eller svara på ett sms. Vi rekommenderar att sätta telefonen i “stör ej”-läge så att du kan njuta av föreställningen utan att bli störd.

Om jag måste avbryta promenaden pga dåligt väder eller annat hur gör jag då?

Det går jättebra att pausa promenaden och fortsätta senare eller en annan dag. Appen startar då automatiskt från där du slutade.

När jag laddat ner appen för 69 kronor kan jag därefter använda den vid flera tillfällen?

Ja, du kan gå promenaden hur många gånger du vill.

Hur är framkomligheten längs promenaden?

Framkomligheten är mestadels bra. Vid Skeppsholmen är det en grusväg som kan vara lite svår för rörelsehindrade. Vid Lantmäteribacken är det brant kullersten som också kan vara lite utmanande.

Kan jag gå promenaden även när det är mörkt?

Ja, du kan gå promenaden när du vill.

Vad händer om jag går fel?

Om du hamnar fel så visar kartan i appen med en pil vart du ska gå. Den blå cirkeln är du, de vita cirklarna är geo-punkter som du ska gå till.

Tänk på...

  • Se till att din mobiltelefon är fulladdad och att du har med dig bra hörlurar.
  • Ta på dig sköna skor och bra kläder efter väder.
  • Ta dig till startplatsen och följ sedan appens instruktioner.
  • Ta med dig powerbank om du vet med dig att din smartphone har dåligt batteri.
  • Ta gärna en titt på kartan innan.