Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Tillbaka till Reims

Didier Eribons bok i regi av Schaubühne Berlins konstnärlige ledare Thomas Ostermeier

Reims Poster
Premiär
26 september 2021
Speltid
2 tim, ingen paus
Info

Färdigspelad på Dramaten

Om uppsättningen

En skådespelerska spelar in en voice over för filmversionen av Didier Eribons hyllade bok Tillbaka till Reims, under ledning av en regissör. Snart spiller filmens frågor om klass över och skapar livlig diskussion även i ljudstudion.

Filmen, som visas som fond i föreställningen, är en dokumentär essä där sociologen och författaren Didier Eribon själv berättar om hur han efter flera årtionden återvänder till sin hemstad och sin familj efter att ha gjort akademisk karriär i Paris. När han nu, i filmen om sitt liv, konfronteras med sitt förflutna och sin egen klassresa får han nya insikter om medelklassens brutala exkluderande mekanismer och arbetarklassens förflyttning från vänster till extremhöger. Hur gick det till? Är det vänsterns fel? Eller hans eget, som så länge förnekat sin arbetarklassbakgrund? Och vad är lösningen?

Eribon brottas med dessa frågor i filmen, liksom skådespelerskan och regissören i ljudstudion. I bakgrunden rör sig även en ljudtekniker med oanade förmågor.

Tillbaka till Reims är en pjäs med personliga betraktelser av klass och klassresor. I rollerna Lena Endre, Jesper Söderblom och artisten Parham. Regisserar gör Thomas Ostermeier, konstnärlig ledare för den inflytelserika teatern Schaubühne i Berlin och en av Tysklands och Europas mest framstående regissörer.

Uppsättningen är en samproduktion med Göteborgs stadsteater, efter ett koncept utvecklat av Schaubühne Berlin. Pjäsen fick urpremiär i Manchester, och har även satts upp i Berlin, Frankrike och Italien.

Baserad på boken Tillbaka till Reims (Retour à Reims) av Didier Eribon, Editions Fayard, Frankkrike. Svensk boköversättning Johan Wollin.

Föreställningen textas till engelska och svenska 25 november, 16 januari. Kontakta någon av våra publikvärdar på plats vid entrén för mer information om textning samt lån av utrustning.

 

Biljetter

Spelperiod Dramaten 26/09 2021–06/02 2022
Spelperiod Göteborgs Stadsteater 18/03–22/4 2022

Tyske regissören Thomas Ostermeier skapar en ny hybridform av politisk teater – en semidokumentär som ger perspektiv på aktuella frågor.
SvD
Pjäsen om Didier Eribons klassresa är intressantast när den blir personlig, som när Lena Endre pratar om sina arbetarklassrötter och Parham Pazooki rappar om den villkorade representationen i salongerna.
DN
Teater och verklighet befruktar varann så vackert och intelligent i ”Tillbaka till Reims” – en föreställning såväl politiskt och intellektuellt utmanande som känslomässigt berörande.
Expressen

Medverkande

Av
Baserad på boken Tillbaka till Reims av Didier Eribon i en version av Schaubühne
Översättning
Johan Wollin, Ulf Peter Hallberg
Dramaturger
Maja Zade, Anneli Dufva, Florian Borchmeyer
Scenografi och kostym
Nina Wetzel
Ljus
Erich Schneider
Ljud
Jochen Jezussek
Film
Sébastien Dupouey, Thomas Ostermeier
Kamera
Marcus Lenz, Sébastien Dupouey
Filmljud
Peter Carstens
Musik
Nils Ostendorf
Peruk och mask
Linda Hyllengren
Foto affischbild
Klara G
Foto föreställningsbilder
Sören Vilks

Trailer