Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Se trailer

Brott och straff

Dostojevskijs roman i bearbetning och regi av Oliver Frljić

Brottochstraff Poster
Premiär
24 november 2022
Speltid
2 timmar 35 minuter, inklusive paus
Info

Färdigspelad

Om uppsättningen

Europas kanske mest omtalade och provokativa regissör, Oliver Frljić, sätter upp en av den moderna litteraturhistoriens viktigaste romaner.

Studenten Raskolnikov bestämmer sig för att råna och döda en hatad pantlånare. Dels för att skapa sig själv ekonomisk frihet men också för att rädda världen från en ond människa. Men när han väl genomfört sitt brott bryter han samman, börjar tvivla på sina tidigare resonemang och drabbas av skuldkänslor och paranoia.

Fjodor Dostojevskijs psykologiska roman gavs ut 1866, och har sedan dess aldrig upphört att fascinera. Nu kastas publiken in i Raskolnikovs febriga sinnevärld, i en bearbetning som även är inspirerad av Dostojevskijs dagbok.

Det handlar om rätt och fel, om huruvida våld kan vara berättigat, om ekonomiska faktorers påverkan på oss människor och om samtidens paradoxala budskap om människolivets värde.

Oliver Frljić är en bosnisk-kroatisk regissör med hela Europa som arbetsplats. Han har bland annat varit teaterchef för nationalteatern i Kroatien (ett uppdrag han lämnade av politiska skäl) och har arbetat mycket i Tyskland. Han ligger bakom en rad uppmärksammade uppsättningar, bland annat Klatwa (The Curse) i Warszawa som kritiserade den katolska kyrkan och möttes av stora demonstrationer.

Brott och straff gavs senast på Dramaten 1936.

Förlag översättning: Colombine Teaterförlag

Biljetter

Spelperiod 24/11 2022–16/03 2023

Efter en valrörelse där brott och straff omtalats i svartvitt är det en lättnad att se den polyfona, komplexa scenversionen av Dostojevskijs roman. På Dramaten tvingas vi tänka själva.
DN
Brott och straff är rent estetiskt ett helgjutet mästerverk
SVD
Aldrig har en premiärpublik varit så uppmärksamt koncentrerad, som helt förhäxade av denna svarta diamant.
Expressen
Ensemblen är gudomligt bra, som om Frljić fått dem att liksom lyfta sig i håret.
Expressen
Regissören Oliver Frljić, med bosnisk-kroatisk bakgrund, har skapat ett universum på Dramaten. Europeisk scenkonst av bästa sort.
SVD
Gustav Lindh, framför allt känd från tv och film, gör sin Dramatendebut med en obehagligt charmig, emotionellt akrobatisk Raskolnikov. Han lagrar sinnrikt flera skikt av rollen på varandra, hoppar mellan uttryck lika vigt som från höga bordskanter.
DN
Artikel Brottstraff Oliverfrljic

Tre gånger regissören Oliver Frljić skapat kontroverser i Europa

Oliver Frljić blir 2014 chef för Kroatiens nationalscen HNK Zajc i Rijeka, men säger redan 2016 upp sig i protest mot landets kulturpolitik. Under sin relativt korta tid på posten hinner han röra runt en hel del i grytan, till exempel döper han om teatern till Croatian LGBT Theater Ivana pl. Zajc Rijeka.
Electra Hallman och Gustav Lindh i Brott och straff.

Brott och straf – samtidskommentar, fallstudie och kriminalroman

Översättaren Anders Duus ger en snabb bakgrund till och sammanfattning av Dostojevskijs roman.

Samtal med Oliver Frljić om Brott och straff 

"Första gången jag läste 'Brott och straff' var 1991 när jag gick på gymnasiet. Jag minns inte så mycket från den tiden, men jag minns att jag läste den på bara fem, sex dagar. Sedan dess har jag läst om boken flera gånger. "

Samtal mellan Mattias Andersson och Oliver Frljić

Dostojevskij – då och nu

Fjodor Dostojevskijs författarskap har visat sig stå emot tidens tand sällsynt väl, och hittar ständigt nya läsare. Samtidigt är han starkt förbunden med den tid då han verkade, 1800-talets Ryssland. Det är en tid av stora sociala och politiska motsättningar, när tsarväldet utmanas av nya politiska och filosofiska strömningar.

BOS Vem

Vem är vem i Brott och straff

Brott och straff rymmer ett stort persongalleri, där vissa skådespelare spelar flera roller. Få koll på vem som är vem här!
Läs mer
Danilo Bejarano, Gustav Lindh, Gunnel Fred, Kristina Törnqvist, Electra Hallman, Andreas Grötzinger och Magnus Roosman i Brott och straff.

Lärarhandledning

Lärarhandledning är ett hjälpmedel för lärare och elever med övningar och ingångar till att föra samtalet vidare i klassrummet, både om tematiken och upplevelsen.
Ladda ner lärarhandledning
Trailer