Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Yerma

En samtida, visuell och musikalisk version av Lorcas klassiska pjäs

Yerma DSC7455 Poster
Premiär
1 februari 2024
Speltid
ca 1 tim 25 min, utan paus

Om uppsättningen

Vackert och kraftfullt i regi och bearbetning av det belgiska stjärnskottet Lisaboa Houbrechts.

Yerma är som besatt av tanken på att få barn. Hon har varit gift i två år nu och överallt runt omkring henne växer magarna på andra nygifta kvinnor i byn. Vad vill hennes man Juan egentligen? Vill han ha barn, kan han få barn? Det undrar byborna också och det skvallras om parets barnlöshet. Det skvallras även om diktaren Lorca, som i Lisaboa Houbrechts bearbetning tar plats på scenen, en berättare och förtrollare som sätter drömmar och lustar i rörelse hos alla han möter – både män och kvinnor.

”Alla har sitt öde i livet” säger Maria i pjäsen. Men är det så?

Yerma blir i Lisaboa Houbrechts händer ett allkonstverk om att få vara den man är, att få ha rätten till sin egen kropp, sin tro och sexualitet – utan att behöva bli avrättad, som Lorca blev. Men också utan att behöva forma sin vilja efter en hederskultur, som Yerma gör.

Lisaboa Houbrechts, född 1992, är ett av den samtida europeiska teaterns mest spännande namn och har hyllats för sina uttrycksfulla uppsättningar som rör sig fritt mellan teater, opera och bildkonst. Hon är också en av flera konstnärliga ledare för Toneelhuis i Antwerpen och gjorde nyligen en uppmärksammad Medea på Comédie-Française i Paris. Med sig till Dramaten har hon ett internationellt konstnärligt team bestående av den franska scenografen Clémence Bezat, den belgisk-malinesiske modedesignern Oumar Dicko och de belgiska kompositörerna Bert & Stijn Cools som skapar musik i samarbete med den litauiske sångerskan Indrė Jurgelevičiūtė och en kör.

Federico García Lorca (1898-1936) var en spansk poet, dramatiker, regissör och teaterchef, som bland annat var nära vän och samarbetade med Salvador Dali. Lorca var homosexuell och på sin tid en kontroversiell person som förföljdes och mördades av nationalister. Yerma hade urpremiär 1934 och är den andra delen i den landsbygdstrilogi Lorca fullbordade strax innan sin död.

 

Biljetter

lördag 4 maj 19:00Stora scenen
Köp biljetter
söndag 5 maj 16:00Stora scenen
Köp biljetter
Nina Zanjani sällar sig till de riktigt stora i Yerma
DN
Den träffade mig rakt i hjärtat.
SVT KULTURNYHETERNA
Lorcas ödesdrama om den barnlängtande Yerma och hennes olyckliga äktenskap blir en ren njutning på Dramaten.
DN
Heterodrama blir queer när Lorca tolkas på nytt
Aftonbladet
Svindlande vacker scenografi av Clémence Bezat, ett stort hjul som roterar horisontellt, svindlade vackra kostymer signerade Oumar Dicko, svindlande vacker musik av bland andra Bert Cools.
Expressen
Det finns mycket att uppfyllas av: formen är så vackert gjuten.
Aftonbladet

Medverkande

Av
Federico García Lorca
Scenografi
Clémence Bezat
Kostym
Oumar Dicko
Musik
Bert Cools, Stijn Cools, Indrė Jurgelevičiūtė
Ljus
Floriaan Ganzevoort
Peruk och mask
Mimmi Lindell, Johan Lundström
Dramaturg
Anna Luyten, Anneli Dufva
Översättning
Jens Nordenhök
Översättning tillägg
Anneli Dufva
Foto föreställningsbilder
Banfa Jawla, Floriaan Ganzevoort
Peter

Om Lorca

Yerma får sin urpremiär i Madrid i december 1934 och möts både av hyllningar och stark kritik. Den politiska högern kallar pjäsen för en fiende till Spanien, för anti-religiös och allmänt motbjudande. När den hyllas beskrivs den istället som ett stort steg mot frigörelse, som ett steg bort fån den medeltida mentalitet som fortfarande förtrycker folket.
Lisaboa 019 16X9

Regissören Lisaboa Houbrechts brev till Lorca

Käre Lorca, förra året besökte jag din födelseby i södra Spanien. Jag gick på gatorna, genom Granada, förbi Alhambra och mot Sacromonte, det heliga berget. Jag ville besöka din minnesplats i Alfacar, i det område där du och de som avrättades med dig antas vara begravda, men staden hade stängt platsen – permanent.

Regissören Lisaboa Houbrechts om Yerma

Dramaturgen Anna Luyten om Lorcas pjäs

Yermas belgiska dramaturg Anna Luyten talar med Dramatens dramaturg Anneli Dufva om Lorcas pjäs Yerma, om bearbetningen av den och om regissören Lisaboa Houbrechts arbete..