Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Who killed my father

Hyllad självbiografisk monolog av och med författaren Édouard Louis

Édouard Louis i Who killed my father.
Premiär
Gästspel 25–26 november 2022
Speltid
1 timme och 30 min, ingen paus
Info

En del av Bergmanfestivalen
Ges på franska och textas till svenska

Om uppsättningen

”Under hela min barndom önskade jag att du skulle försvinna”.

Författaren Édouard Louis står själv på scenen i en hyllad monolog regisserad av Thomas Ostermeier.

Who killed my father (Vem dödade min far) är en självbiografisk bok, och numera också pjäs där Édouard Louis undersöker relationen till sin pappa, vars alkoholism, våldsamhet och homofobi gjorde livet svårt för den unge homosexuelle Édouard. Det är en betraktelse över det växande avståndet mellan en son som utbildar sig och ser världen, och en pappa fast i fattigdom och sjukdom. 

Det är inte minst en uppgörelse med den politik och det samhälle som skapat pappans situation. Som stöttar vissa och sviker andra. Som tar från de fattiga för att sänka skatterna för de rika. Som bestämmer att det ska löna sig att arbeta, men lämnar de med utslitna kroppar till sitt öde.

Édouard Louis, född 1992 som Eddy Bellegueule, är en fransk författare som skriver om klass, sexualitet och våld. Han har studerat sociologi med Didier Éribon (vars Tillbaka till Reims gavs på Dramaten 2021) i Paris. Édouard Louis självbiografiska debut Göra sig kvitt Eddy Bellegueule  (2014) toppade försäljningslistorna i hemlandet och han har därefter skrivit Våldets historia (2017), Vem dödade min far (2018, och En kvinnas frigörelse (2022). Den 15 november utkommer även Att förändras: en metod på svenska. Hans böcker har översatts till mer än 30 språk och getts som teater i fler än 40 olika uppsättningar världen över.

Thomas Ostermeier är en av Tysklands mest framstående regissörer och konstnärlig ledare för Schaubühne i Berlin. Han har på Dramaten tidigare satt upp Tillbaka till Reims, och gästspelat på Bergmanfestivalen med Lars Noréns Demoner (2012) och Shakespeares Richard III (2016).

Föreställningen ges på franska och textas till svenska.

Biljetter

fredag 25 november 19:00Lilla scenen
UtsåltKöp biljetter
lördag 26 november 18:00Lilla scenen
UtsåltKöp biljetter
The New York Times
Kanske var det den opolerade magin av en performance workshop, men det hade krävts ett hjärta av sten för att inte ge efter för Louis, och besvara hans sårbarhet med öppna armar.
Télérama
Verkligt stor konst – dramatisk, politisk och mellanmänsklig.

Trailer

Medverkande

Av
Édouard Louis
Regi
Thomas Ostermeier
Video design
Sébastien Dupouey
Video design
Marie Sanchez
Scenografi
Nina Wetzel
Kostymdesign
Caroline Tavernier
Kompositör
Sylvain Jacques
Dramaturg
Florian Borchmeyer
Dramaturg, regiassistent
Elisa Leroy
Producent
Anne Arnz
Ljusdesign
Erich Schneider
Foto
Jean Louis Fernandez – Theatre de la Ville, Paris