Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Samtal efter föreställning

Möt Lena Endre, Parham Pazooki och Jesper Söderblom i ett samtal om arbetet med Tillbaka till Reims.

Hur är det att stå på scenen och vara ”sig själv”? Hur använder en skådespelare eller artist sin egen personliga historia i skapandet av ett sceniskt verk, och vilket Sverige eller Europa speglas den erfarenheten i? 

I juni 2021 besökte ensemblen Berlin för att under en workshop arbeta fram materialet till den ”svenska delen” av Tillbaka till Reims, under ledning av regissören Thomas Ostermeier och Schaubühnes dramaturg Maja Zade.

I Tillbaka till Reims söker sig Didier Eribon tillbaka till hemstaden för att reflektera kring den sociala skammen. På vägen till frigörelse har författaren förträngt sin uppväxt och arbetarbakgrund. Eribon resonerar kring frågor om hur vänstern sökt sig till extremhögern, om sin homosexualitet och sin klassresa in i den kulturella eliten. Ostermeier väver samman skådespelarnas egna erfarenheter med Eribons text och frågor om rasism, det politiska klimatet och hur detta påverkar oss.

Samtalet leds av Anneli Dufva som också är dramaturg för uppsättningen.

15 oktober, ca kl 21.05, på Lilla scenen, 10 minuter efter föreställningens slut