Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

The Unknown

Okända upplevelser signerade Markus Öhrn

Theunknown Poster
Premiär
Öppnar 5 maj 2022
Speltid
Max 30 minuter
Info

Stroboskop, rök från rökmaskin samt hög ljudvolym kan förekomma
Rekommenderas från 15 år

Om uppsättningen

The Unknown är en serie om tolv föreställningar som ser olika ut varje kväll. Upplevelser som du inte får veta nånting om på förhand. Ett rum där publiken överlämnar sig till konsten.

I en tid när algoritmer, rekommendationer och recensioner styr in oss i bekväma banor är det allt ovanligare att vi tar chansen att se något vi inte redan har fått beskrivet för oss på förhand.

Med The Unknown erbjuder Markus Öhrn det motsatta till målande programtexter, intervjuer och rollistor. Det är en chans för besökaren att slippa välja annat än att befinna sig på en plats vid en specifik tid. The Unknown är ett projekt som inte kommunicerar innehåll eller deltagande konstnärer The Unknown är en plats i ständig transformation. The Unknown är kärlek till det som händer i rummet.

Markus Öhrn är en internationellt hyllad svensk scenkonstnär som hittills framförallt varit verksam utomlands, och medverkat på en rad internationella scener och festivaler såsom Festival d Avignon, Wiener Festwochen och Theatertreffen. Bland hans mest uppmärksammade verk märks Häusliche Gewalt (Våld i nära relationer) 2018, Azdora 2015-2019, där han lät Italienska hemmafruar i en rad städer bilda metal-band, och hans debutpjäs Conte d’Amour, ett performance om Josef Fritzl som vann första pris på Impulse Theater Festival i Tyskland 2011. Han har också gjort flera verk för Volksbühne Berlin. 2019 vann han det prestigefyllda Österrikiska teaterpriset Nestroy preis för verket Three episodes of life. Han är sedan 2018 konstnärlig ledare för teatergruppen Institutet, som flyttat från Malmö till Vitsaniemi i Övertorneå kommun. The Unknown är Markus Öhrns första verk för en svensk institutionsteater.

Se The Unknown innan någon av våra andra kvällsföreställningar, eller för sig själv. Antingen bara en gång, flera, eller alla.

Biljetter

Medverkande

Foto affischbild
Klara G
Regi, koncept, rum:
Markus Öhrn
Ljus och video:
Anton Andersson
Musik:
Andreas Catjar-Danielsson
Peruk och mask:
Nathalie Pujol
Dramaturg:
Jacob Hirdwall
Theunknown SCEN 1 TEARS 019
Foto Leonard Stenberg.

05 maj 2022

Scen 1

Tears

Medverkande: Markus Öhrn.

 

SCEN 2 INKILNINGEN 044
Foto Leonard Stenberg.

06 maj 2022

Scen 2

Inkilningen

Medverkande: Emma Broomé, Hulda Lind Jóhannsdóttir, Omid Khansari, Per Mattsson, Marall Nasiri.

 

Theuknown SCEN 3 PERFORMANCE AV FATIMA MOALLIM006
Foto Leonard Stenberg.

07 maj 2022

Scen 3

Performance av Fatima Moallim

Medverkande: Fatima Moallim.

Fatima Moallim (född 1992, Ryssland) är en självlärd konstnär. Hon har ställt ut platsspecifka verk vid Moderna Museet i Stockholm, Göteborgs Konsthall, Marabouparken, Zinkensdamms tunnelbanestation i Stockholm och på glasfasaden på Bonniers konsthall. Hennes projekt Flyktinglandet bygger på olika aspekter av hennes föräldrars fykt från Mogadishu i Somalia till Sverige. Den alienerande erfarenheten av att relatera till motstridiga verkligheter manifesteras i hennes självuppfunna performance-metod, där hon skapar temporära storskaliga målningar som relaterar till den befintliga arkitekturen och känslor och stämningar.

Emma Broomé, Tova Mozard och Marall Nasiri.
Foto Leonard Stenberg.

12 maj 2022

Scen 4

Performance av Tova Mozard

Medverkande: Emma Broomé, Tova Mozard, Marall Nasiri, Omid Khansari.

Tova Mozard är en av våra främsta samtidskonst- närer. Hennes konstnärskap utgörs av fotografier, videoverk och film. Många av Tova Mozards bilder åskådliggör hennes passion för en av vår tids stora frågor, världen mellan anonymitet och berömmelse.

Mozards motivkrets utgörs ofta av enskilda personer eller situationer som filtreras genom skådespelet.

En symbios mellan verklighet och fiktion där själv- påtagna eller tilldelade roller ifrågasätter verklighetens förutsättningar. En subtil gränsdragning som skapar ett mysterium i bilden. Ett spänningsfält mellan det privata och det offentliga.

SCEN 5 Familjemiddagen 1
Foto Leonard Stenberg.

13 maj 2022

Scen 5

Familjemiddagen

Medverkande: Emma Broomé, Thérèse Brunnander, Hulda Lind Jóhannsdóttir, Omid Khansari, Per Mattsson, Marall Nasiri.

SCEN 6 O HER BRAVE BODIES BURN031
Foto Leonard Stenberg.

14 maj 2022

Scen 6

O + Her – Brave Bodies burn

Medverkande: Tobias Bernstrup, Erica Li Lundqvist.

Ett musikaliskt samarbete mellan multikonstnären Tobias Bernstrup och musikern

Erica Li Lundqvist (ABU NEIN). O+HER kan liknas vid en pakt som länkar två subjekt i en handling, en kropp, en vision.

Chase the sin, call the fire
Focus on the pain
You can never trust desire
Til we meet again
Fly away, make some noise
We will never care
Brave bodies will burn

5BF0D64E B07B 486E AFE3 1C987AF4027B
Foto Leonard Stenberg.

19 maj 2022

Scen 7

Assistans

Medverkande: Anna-Karin Rasmusson.

Med måleriet och vardagen som utgångspunkt arbetar Anna-Karin huvudsakligen med videoinstallationer och performance som belyser komplexa känslor av otillräcklighet, desorientering och empati. Hon agerar själv i stora, uppbyggda scenografier och i projektioner av tidigare videor. 

Anna-Karins videoinstallationer ingår i Moderna Museets, Göteborgs och Malmö konstmuseums samlingar.

37BD7E92 8A36 4F13 9446 3CE7FEB1B18D
Foto Leonard Stenberg.

20 maj 2022

Scen 8

Jag är bara här

Text: Sven Anders Johansson.
Textuppläsning: Linus Öhrn.

Sven Anders Johansson (f 1968) är professor i litteraturvetenskap vid Mittuniversitetet, och litteraturredaktör på Aftonbladet. Han har givit ut åtta böcker, senast Det cyniska tillståndet (2018) och Litteraturens slut (2021).

Linus Öhrn (f1984) är sångare och gitarrist i Black Metal-Banden, Korpelarörelsen och Sinestro. Linus är även gitarrist i Valkyrja, Järnblod och IXXI. Han har medverkat i ett flertal teateruppsättningar med Markus Öhrn runt om i Europa, såsom Volksbühne am Rosa Luxemburg platz, Haus Der Kulturen der Welt och han medverkade i den franska konstnären Sophie Calles konstverk Souris där han skapade en Black Metal låt till hennes döda katt.

SCEN 9 SCENER UR ETT ÄKTENSKAP035
Foto Leonard Stenberg.

21 maj 2022

Scen 9

Scener ur ett äktenskap

Scenen ”Barnet” ur Scener ur ett äktenskap av Ingmar Bergman.
Medverkande: Omid Khansari, Marall Nasiri.

60F5CCBD 015D 415A 8399 97E2C314D718
Foto Leonard Stenberg.

27 maj 2022

Scen 10

Sofia Jernberg

Medverkande: Sofia Jernberg.

E3D0029D 41C9 4C06 BB3F 6BC314778164
Foto Leonard Stenberg.

28 maj 2022

Scen 11

Wir Bleiben – Lisabi Fridell & Andreas Catjar-Danielsson

Medverkande: Lisabi Fridell, Andreas Catjar-Danielsson, Anton Andersson.

Wir Bleiben är ett musikaliskt och visuellt samarbete där Andreas Catjar-Danielsson och Lisabi Fridells mörka själar möts. Mörker existens och ickeexistens skapar ett kaos av ljud ljus romantik sorg och omöjlig kärlek. En vilsen själ söker efter en annan.

Andreas Catjar-Danielsson är född 1973 i Halmstad, bosatt i Malmö. Han är verksam i Finland Norge, Danmark, Sverige och Tyskland som kompositör, musikproducent och musiker. Han har skapat musik för teater sedan 1999 och har samarbetat med Markus Öhrn i ett flertal produktioner, bland andra Conte d ́Amour som vann första pris på Impulse Theatre Festival 2011. Andreas är medlem i banden Covenant, Souls, Undantaget, Korpelarörelsen, Abu Nein och Wir Bleiben.

Lisabi Fridell är född 1985 i Delsbo, bosatt i Berlin och Hälsingland. Hon är främst verksam inom film och arbetar ofta i nära samarbete med andra filmare musiker och konstnärer. I Berlin rör hon sig i ”synth-kretsar” som DJ på mörka ”synth-scener”. Hon är nu medlem i bandet Wir Bleiben. Som filmfotograf har hon gjort flertalet uppmärksammade filmer såsom Någonting måste gå sönder, Stupid Young Heart, 6A, En armé av älskande, Pussy have the power. Med den hyllade filmen And then we Danced (2019), i regi av Levan Akin, belönades hon med en Guldbagge för bästa foto. Samma år tilldelades hon Svenska Filmakademins Kurt Linder stipendium med motiveringen: ”Hon inspirerar verksamma i branschen att våga hitta egna uttryck. Hennes förmåga att omsätta konstnärliga intentioner till genomtänkt filmfoto, medverkar till utveckling och förnyelse av den svenska filmen. Det inger stor respekt och hopp för framtiden.” Lisabis arbete präglas av stor konstnärlig integritet och närvaro.

SCEN 12 VI VILL DIG BARA VÄL009
Foto Leonard Stenberg.

29 maj 2022

Scen 12

Vi vill bara dig väl

Medverkande: Emma Broomé, Thérèse Brunnander, Hulda Lind Jóhansdóttir,Omid Khansari, Per Mattsson, Marall Nasiri.

Vokalharmonin under ledning av Fredrik Malmberg.