Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Sufflören

En kärleksfull och personlig hyllning till teaterns verklighet – sedd från sidan

Sufflören Poster 2
Premiär
Sista föreställningen 30 april 2022
Speltid
1 tim, 30 min, ingen paus
Info

Färdigspelad

Om uppsättningen

Andreas T Olssons monolog hade urpremiär för nästan 10 år sen och har på Dramaten getts fler än 150 gånger. Den 30 april 2022 ges den allra sista föreställningen av Sufflören med ett utökat program.

Sufflören är en varm och sorglig komedi där vi får möta en sufflör som faktiskt hittat sin perfekta plats i världen. Som trivs med att behövas som mest när han märks som minst. Och som älskar teatern och dess klassiska texter, men trivs sämre i världen utanför. Men tänk om teatern klarar sig utan honom?

Först Sufflören, sedan en Sortisoaré

I samband med den sista föreställningen av Sufflören erbjuds publiken en underhållande epilog. Anneli Dufva samtalar med Andreas T Olsson om de tio åren med Sufflören. Hur texten kom till och hur den förändrats i relation till allt som hänt på Dramaten under samma period som den spelats. Det blir ett samtal om den lilla människan, stora drömmar och Gösta Ekman.

Samtalet interfolieras med en del nyskrivna texter och en del hämtat ur andra föreställningar som Andreas skrivit: Improvisation på slottet, Den sista kabarén och Kuriosakabinettet. I dessa texter finns skådespelaren och pianisten Fredrik Meyer vid Andreas sida.

Välkomna till en generös och sorglustig kväll som vänder blad och går vidare.

19.00-20.30: Sufflören
20.30-20.45: Paus
20.45-21.30: Sortisoaré

En första version av Sufflören hade premiär 22 september 2012 som en del av Andreas T Olssons examen på Teaterhögskolan i Stockholm. En något utökad version hade premiär på Dramaten 20 september 2013 med Gösta Ekman som extra regiöga, eller som Andreas och Gösta uttryckte det: V. I. S. (Vän I Salongen). Sedan dess har Sufflören spelats i repertoar på Dramaten, turnerat med Riksteatern och gästspelat på Stanislavskijfestivalen i Moskva. Sufflören har också sänts som Veckans föreställning i SVT, valts ut till Scenkonstbiennalen samt givits ut i bokform av Dramatikerförbundet.

Biljetter

Spelperiod 20/09 2013–30/04 2022

Syntolkad föreställning

Sufflören syntolkas den 30 april.

För bokning kontakta [email protected].

Blixtrande intelligent. En stjärna har fötts på Dramaten.
DN
med enastående humor, fingertoppskänsla och tajming
SvD
Det är suveränt. En enorm teaterupplevelse.
Sundsvalls-Tidningen

Medverkande

Regi och scenbild
Andreas T Olsson
Kostym
Barbro Hellsing
Ljus
Arne Lindberget
Mask
Mimmi Lindell
V.I.S. (Vän i salongen)
Gösta Ekman
Foto, föreställningsbilder
Sören Vilks
Foto, övrigt
Beatrice Lundborg