Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Sammanflätade

Ett stulet barns berättelse och bilden av Sverige, av America Vera-Zavala

Sammanflätade Pass Poster 2
Premiär
Urpremiär 6 september 2023
Speltid
Ca 1 tim 10 min, ingen paus
Info

Färdigspelad

Om uppsättningen

Två livsöden flätas samman, 50 år efter militärkuppen som förändrade allt.

Veronica Sveréus föddes i Chile 1972 och kom till Sverige som nästan 4-åring. I adoptionsbrevet stod det att det inte gått att hitta mamman. Att man försökt i nio månader, utan resultat. Alldeles nyligen fick hon reda på att informationen i brevet är falsk. I själva verket stals hon som barn och såldes till Sverige av korrupta tjänstemän. Veronica har tappat det spanska språket och har aldrig haft någon kontakt med chilensk kultur.

America Vera-Zavala föddes 1976 och kom till Sverige som nästan 4-åring, tillsammans med sina föräldrar. Hemma åt de chilensk mat, lyssnade på chilensk musik och gick på demonstrationer mot regimen.

Nu står de på scen i en föreställning om två människoöden som flätas samman, om en smutsig adoptionsindustri och om ett Sverige som stod för internationell solidaritet, men köpte in stulna barn. En berättelse som på många sätt startar med militärkuppen i Chile 11 september 1973.

Uppsättningen är skapad av America Vera-Zavala, dramatiker, regissör, författare och aktivist. På Dramaten har hon tidigare satt upp Svenska hijabis, Muslim Ban, Musik för en no-go zon och Exil Bergman. Veronica Sveréus är idag chef för en öppen psykiatrisk enhet. Nu står hon på en teaterscen för första gången.

Biljetter

Spelperiod 06/09–02/12 2023

Det hela är osentimentalt berättat men görs känslomässigt drabbande med hjälp av Paloma Madrids mjuka, omfamnande koreografi till folklorerytmer och regin som ger stöd för Sveréus dokumentära framställning att laddas av ärlig närvaro och förhöjning.
DN
Föreställningen har en fin melankolisk ton. Det hörs snyftningar och jag blir själv tjock i halsen. Det finns ett ovanligt mod på den här scenen. Det är ett steg ur komfortzonen, i hopp om att publiken tar emot.
Aftonbladet
Det är en mycket utlämnande föreställning, inte minst för två personer som inte är professionella skådespelare ...
SVD

Medverkande

Av
America Vera-Zavala
Koreograf och musikansvarig
Paloma Madrid
Bild
Juan-Pedro Fabra Guemberena
Peruk och mask
Elin Gradin
Dramaturg
Emma Meyer Dunér
Foto
Drago Prvulovic
Ljus
Magnus Pettersson
Föreställningsfoto
Leonard Stenberg
Ljud
Anton Savvateev
Veronica Sveréus i Sammanflätade.

”Det finns så djupt rotat i oss, outtalat, att vi ska känna tacksamhet”

En intervju med Veronica Svéreus och America Vera-Zavala om att stå på en teaterscen för sin egen skull, att våga vägra vara tacksam och mötet med andra adopterade.

Mer info om Chileadoptioner

Vill du veta mer om adoptioner och adoptionsindustrin? Här har vi samlat en rad länkar till nyheter och organisationer på ämnet.