Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Röster om Ukraina

Stående Ukr Voices Utan Text
Premiär
14 december 2022
Speltid
ca 1 tim 30 min
Info

Biljettpris: 75 kr

Om uppsättningen

Dramaten fortsätter att presentera den samtida ukrainska kulturen.

I decembers läsning uppmärksammar vi återigen Ukrainas kanske mest kända, nu levande författare Serhij Zjadan.

Onsdag 14 december framför Anna Maria Käll och Joel Valois ett utdrag ur Zjadans senaste bok på svenska – Antennen.

Serhij Zjadan är nog den just nu klarast lysande stjärnan på den ukrainska litteraturhimlen. Den svenska publiken känner honom sedan länge som prosaförfattare. Romanerna Anarchy in the UKR och Depeche mode, översatta av Nils Håkanson, fick en stor uppmärksamhet när de kom ut för nästan tio år sedan. 

Dramatens arbete med att uppmärksamma ukrainsk dramatik och litteratur inleddes den 7 mars med En kväll för Ukraina då bland annat en gestaltad läsning av Zjadans Anarchy in the UKR genomfördes. Den 10 maj gavs Röster om Ukraina där sex skådespelare framförde nyöversatta texter av ukrainska författare och dramatiker. Den 8 oktober gavs 41 dagar av Oleg Michajlov. Och den 13 november 24 timmar och Jag är OK av Nina Zachozjenko.

Denna läsning görs i samarbete med Fri Tanke. Fri Tanke är ett bokförlag som ger ut vetenskap, filosofi och idédebatt. De verkar för bildning och demokrati genom att lyfta fram viktiga natur- och samhällsvetenskapliga frågor i upplysningens anda.

Vill du bidra till Svenska Pens akutfond?

Bidrag till Akutfonden kan skickas med Swish till 9005091, märk betalningen med AKUTFONDEN.
Bidrag kan också betalas med plusgiro till 900509-1, märk betalningen med AKUTFONDEN.

Biljetter

Medverkande

Text
Serhij Zjadan
Översättning
Nils Håkanson och Dmitri Plax
Regi
Dmitri Plax
Dramaturg
Anna Kölen
Foto affischbild
Hans Malm

Att registrera krigstidens andning

Stefan Ingvarsson, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier och kulturskribent, tidigare Sveriges kulturråd i Moskva, skriver om poeten och författaren Serhij Zjadan.

13/11 – 24 timmar och Jag är OK av Nina Zachozjenko

24 timmar  är en intensiv dialog mellan man och kvinna. Hur rollerna förändras under ett dygn i en krigstid. Vem bestämmer vad – stanna och strida eller evakuera? Tänka på barnen eller försvara friheten? Livsavgörande val som kändes helt främmande för bara 24 timmar sedan.

08/10 – 41 dagar av Oleg Michajlov

Delar av monologen i översättning av Janina Orlov framfördes i våras i samband med läsningen Röster om Ukraina- ett projekt där dramatikern Keren Klimovsky, skådespelaren Katerina Kisten och Dramatens chefdramaturg Emma Meyer Dunér gjorde ett urval av texter skrivna av ukrainska dramatiker. Då, liksom nu, delas även civilas vittnesmål om kriget.

10/05 – Röster om Ukraina

Skådespelare framförde nyöversatta texter av ukrainska författare och dramatiker.