Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Se trailer

Maktens diskreta charm

Nyskrivet om kärlek och pengar av Ahmed El Attar

Linné Feline och Nathalie Varli i Maktens diskreta charm.
Premiär
Urpremiär 26 januari 2023
Speltid
1 tim 30 min
Info

Färdigspelad

Om uppsättningen

En filmisk föreställning om kärlek, pengar och familjerelationer av Ahmed El Attar, en av den samtida arabiska teaterns mest framstående dramatiker och regissörer.

Det börjar, som så ofta, med en kärlekshistoria. En syrisk kvinna möter en svensk man på ett bättre internationellt universitet. De kommer båda från välbeställda familjer, som snart introduceras för varandra på parets bröllop. Familjerna är måna om att göra ett gott första intryck på varandra. Eller i alla fall ett bättre intryck än den andra familjen. Men spärrarna börjar släppa när de upptäcker en gemensam passion och inser att de har nytta av varandra. Samtidigt försöker kärleksparet skapa ett eget liv, mitt emellan familjernas olika förväntningar.

Föreställningen spelas på arabiska, svenska och engelska och textas även till dessa språk.

Ahmed El Attar är inte bara en internationellt hyllad dramatiker och regissör, utan också en viktig kulturell kraft i Egypten. Han driver bland annat Kairos största konstfestival, en studio som erbjuder lokaler och sammanhang för fristående scenkonstnärer, en digital plattform för att sprida samtida arabisk teater och ett omfattande översättningsprojekt.

Medförfattare är Felicia Ohly, dramatiker och dramaturg, som bland annat står bakom den hyllade humorföreställningen Varför älskar ingen de lesbiska (Malmö stadsteater, 2021/22).

Biljetter

Spelperiod 26/01–28/04 2023

Fartfylld sitcom tacklar fördomar med humor
SVD
Det är roligt, underhållande, smart, skarpt och väldigt träffande om fördomar, om girighet, om klassklyftor, om egoism och överklassens sammanhållning – så länge de tjänar något på det.
Kulturbloggen
Den egyptiske dramatikern Ahmed El Attars Maktens diskreta charm är en sevärd och svartsynt fars
DN

Medverkande

Originalidé, berättelse och regi
Ahmed El Attar
Bearbetning och dialog
Ahmed El Attar, Felicia Ohly
Scenografi
Hussein Baydoun
Kompositör
Hassan Khan
Ljus
Charlie Åström
Peruk och mask
Linda Hyllengren, Melanie Åberg
Dramaturg
Jacob Hirdwall
Foto affischbild
AORTA
Foto föreställningsbilder
Sören Vilks

Ahmed El-Attar om Maktens diskreta charm

Makten är diskret – men inte så charmig

Intervju med regissören Ahmed El-Attar och dramatikern Felicia Ohly av Jacob Hirdwall.

Kärleken övervinner alla kulturella skillnader

av Rasha Alqasim

الحب الصادق أقوى من الحدود

رشا القاسم

قلما كانت حياتي رقصا على الورود، ولم تكن أيسر فيما يخص الحب. رفيق حياتي وأنا نتبع طائفتين مختلفتين وكبرنا في جزئين مختلفين من بلدنا العراق. مع كل الخلافات التي نشبت في البلد في الحقبة التاريخية الحديثة رحلنا إلى بلد آخر بعيد تماما عن أهلنا كي يلتئم شملنا تحت سقف واحد. من كل الصعوبات التي واجهتنا تعلمت الكثير، خاصة فيما يتعلق بالحب الذي يتحدى الحدود. أشارككم بكل سرور ببعض مما استخلصته من تجربتي. على ما يبدو أن هناك ما يستدعي ذلك.

Trailer