Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Kulturbärarna

En flermansmonolog med bara bärande roller

Kulturbärarna 8505 Poster
Premiär
Gästspel, Dramatenpremiär 20 februari 2024
Speltid
1 tim 45 min, ingen paus
Info

Färdigspelad på Dramaten

Om uppsättningen

Vad pågår egentligen ute i garderoben under en pågående föreställning? Jo, en alldeles egen föreställning. Där står nämligen en pratsjuk garderobiär som fördriver tiden genom att sy i lösa knappar i inlämnade jackor och svara i kvarglömda mobiltelefoner. Och det visar sig snart hänga en hel folksamling av kulturbärare i garderoben som plötsligt kommer till liv.

Efter tio år med den hyllade enmansföreställningen Sufflören, presenterar Andreas T Olsson en ny föreställning i samma melankomiska anda där en omhändertagande garderobiär blir publikens förtrogne och låter oss möta ett pärlband av sorglustiga existenser som på olika sätt bär kulturen: den osynlige statisten, den nitiske autografjägaren, läkaren i salongen, museivakten som blir förälskad i en tavla, skådespelaren som spelar björn på Skansen. Och många fler.

Kulturbärarna fick sin urpremiär på Oscarsteatern i november 2022 och blev en omedelbar succé. Hösten 2023 gästspelade föreställningen på Lorensbergsteatern i Göteborg. Efter gästspelet på Dramaten åker föreställningen på turné med Riksteatern hösten 2024.

Precis som i Sufflören har Andreas haft ett extra regiöga, en V. I. S. (Vän I Salongen). I Sufflören var det Gösta Ekman, i Kulturbärarna är det Claes Eriksson.

Ett gästspel från Vicky Nöjesproduktion.

Biljetter

Spelperiod 20/02–02/06 2024

Ett skolexempel på hur teater ska spelas
DN
Härligt att få sola sig i Andreas T Olssons värld
SvD
Andreas T Olssons mästerliga sätt att fånga människan bredvid
Kulturnytt P1

Medverkande

Manus och regi
Andreas T Olsson
V.I.S. (Vän i salongen)
Claes Eriksson
Foto föreställningsbilder
Mats Bäcker