Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Se trailer

Iiris Viljanen & Stina Ekblad

Ingen vet alls hur jag har det

Poster Ingen Vet Alls Hur Jag Har Det
Premiär
Gästspel. Dramatenpremiär 10 maj 2024
Speltid
Ca 1 timme och 30 minuter, utan paus
Info

Färdigspelad

Om uppsättningen

”Ingen vet alls hur jag har det
Livet är konstigt nu”

Om livskriser i folkdräkt och livet just nu. Om mormor, mammor och det inre barnet med råddigt hår. Om naturen som tröstar oss efter våra själsliga uppvaknanden vid Slussen. Om att komma hem och komma bort. Om giftiga liljekonvaljer - och om huruvida bussen upp till Vasa tar med svenskar som vill på?

I Iiris Viljanen och Stina Ekblad - Ingen vet alls hur jag har det uppstår ett konstnärligt möte mellan två starka finlandssvenska röster. De växte upp i grannbyar i Österbotten, men träffades i Stockholm. Tre decennier skiljer dem åt men de delar ett barnsligt österbottenlöst mörker och en känsla för spovar och vårljus.

”Så blev man kvinna. Man stadgade sig. Man bröt upp. Man bröt ihop. Man hittade sig själv. Det var inte alltid så roligt. Man satte fan i båten och började ro. Man rodde och rodde och kom aldrig till stranden, för det är en del av själva fanskapet.”

Stina Ekblad är född 1954 i Solf, Österbotten. Hon har sedan 1987 tillhört Dramatens fasta ensemble och har medverkat i en lång rad produktioner. Senast Elektra, Tintagils död och Kvinnostaden. Stina är ofta verksam som recitatör av lyrik.

Iiris Viljanen är född 1988 i Tölby, Österbotten. Hon är sångerska, pianist och låtskrivare och sedan 2006 bosatt i Sverige. Sedan sin solodebut 2016 har hon gett ut album som Den lilla havsfrun, Mercedes och En finsk jul. Viljanen sjunger och rappar på österbottnisk dialekt.

Biljetter

Spelades 10/05–15/05 2024

Tillsammans skapar de ett rum av samförstånd och fyller det med inbjudande värme, vemod och humor.
DN
Det blir en lyckad korsbefruktning mellan två unika konstnärskap.
SvD
En genial kombo.
SvD

Medverkande

Regiöga och dramaturg
Irena Kraus
Scenografi och kostym
Kajsa Larsson
Ljusdesign
Maja Lindström
Musiker: Bas
Martin Höper
Musiker: Gitarr, mandolin, piano
Simon Lägervik Sjöstedt
Musiker: Trummor
Nino Keller
Illustration
Anja Reponen
Fotograf
Margareta Bloom Sandebäck

Trailer