Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Vaccinationsbevis införs i december

Från och med den 1 december behöver alla besökare över 18 år kunna visa upp ett giltigt vaccinationsbevis samt ID. Läs mer

Den omättliga vägen

Ett storslaget äventyr av Ben Okri i regi av Josette Bushell-Mingo

Omättligavägen Poster
Premiär
Urpremiär 9 april 2022

Om uppsättningen

Världspremiär för scenversionen av den hyllade nigerianske författaren Ben Okris böcker om pojken Azaro.

Azaro är en abiku, ett andebarn, som slits mellan jorden och andevärlden. Samtidigt som han kämpar med sina föräldrar i ghettot där han bor, utsätts han hela tiden för lömska attacker från andarna som vill att han ska återvända till deras värld. Varför ska han stanna hos människorna med allt lidande?

Med masker, dockor, film och en stor ensemble skapas en fantasirik och visuell föreställning, där vi gör Azaro sällskap längs den omättliga vägen. Vi möter gatuboxare, illvilliga andar, en blind man som ser allt, politiker som förgiftar de fattigas mjölk och en fotograf som gör alla han fotar till ikoner. Det är en förbryllande, febrig och fantastisk värld.

Ben Okri är en flerfaldigt prisbelönad författare född i Nigeria, i dag boende och verksam i London. Hans verk beskrivs ofta som magisk realism, där det afrikanska arvet och berättandet vävs in med kontinentens moderna historia som fond. Okri slog igenom stort med The Famished Road (Den omättliga vägen), den första boken i trilogin om pojken Azaro, som belönades med det prestigefulla The Booker Prize 1991. Han har gett ut elva romaner, fyra novellsamlingar, två essäsamlingar och tre diktsamlingar. 2019 var hans roman Astonishing the gods med i BBC:s lista över ”100 romaner som format vår värld”. Han är också aktuell med pjäsen Changing Destiny och den illustrerade barn- och vuxenboken Every Leaf A Hallelujah.

Dramatiseringen är gjord för Dramaten av Oladipo Agboluaje, dramatiker på The National Theatre i Storbritannien.

Uppsättningen produceras av The National Black Theatre of Sweden i samarbete med Dramaten, en fortsättning på samarbetet som påbörjades med Bergets topp. Regisserar gör Josette Bushell-Mingo, skådespelare och regissör som även är rektor för the Royal Central School of Speech and Drama i London.

Pjäsen är baserad på böckerna The Famished Road och Songs of Enchantment av Ben Okri.

Biljetter

genrepfredag 8 april 19:00Stora scenen
Köp biljetter
premiärlördag 9 april 19:00Stora scenen
Köp biljetter
söndag 10 april 16:00Stora scenen
Köp biljetter
tisdag 12 april 19:00Stora scenen
Köp biljetter
onsdag 13 april 19:00Stora scenen
Köp biljetter
fredag 22 april 19:00Stora scenen
Köp biljetter
lördag 23 april 13:00Stora scenen
Köp biljetter
fredag 29 april 19:00Stora scenen
Köp biljetter
lördag 30 april 13:00Stora scenen
Köp biljetter
torsdag 5 maj 19:00Stora scenen
Köp biljetter
söndag 8 maj 16:00Stora scenen
Köp biljetter

Medverkande

ÖvresättningNancy Ofori
ScenografiLotta Nilsson
KostymKalere A Peyton
Musik och videoLamin Daniel Jadama
LjusMats Ohlin
DramaturgerEmma Meyer-Dunér, Anneli Dufva