Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Inställda föreställningar

Lördagens föreställning (2 december) av Pappas födelsedag är inställd

Se trailer

Den första rumpan

Ändlöst spännande om människans ursprung

CBX 4308 FORSTARUMPAN
Premiär
Urpremiär 14 september 2023
Speltid
35 minuter
Info

Rekommenderas från 3 år

Om uppsättningen

Det finns en liten mask som heter Xentourbella. Den var en av de första levande varelserna på jorden. Människan är faktiskt släkt med den, men vi har utvecklats en del under de 500 miljoner år som gått sen vi skildes åt. Xentourbella däremot är likadan som alltid. Vilket bland annat innebär att den inte har någon rumpa. Den äter och bajsar ur samma hål.

Något djur under evolutionen var alltså först med att ha en rumpa. En kittlande tanke! Hur såg den ut? Vem satt den på? Och hur var det första bajset? Följ med in i en poetisk och spännande värld!

Den första rumpan är en föreställning av och med Lisen Rosell och Amanda Apetrea. Med en gemensam bakgrund i ÖFA-kollektivet har de under åren skapat föreställningar på både institutioner och fria scener såsom Turteatern, MDT, Riksteatern, Uppsala stadsteater och ZebraDans. Lisen Rosell är regissör och skådespelare och Amanda Apetrea koreograf och dansare, men i sitt gemensamma arbete är de allt detta tillsammans.

Den första rumpan skapas i ett nära samarbete med Daniel Åkerström Steen (kostym) och Chrisander Brun (scenografi och ljus). Den här konstellationen har tidigare gjort sucéerna Grottbjörnens folk (tillsammans med Nadja Hjorton) och Stolthet och fördom på Turteatern.

Biljetter

…en sinnlig totalupplevelse som mynnar ut i en lovsång till rumpan.
DN
De busar och rutschar nerför väggmattan, gosar med väsande havsanemoner som kittlas och skojar med egensinnigt pruttiga grisrumpballonger
SVD

Medverkande

Av
Lisen Rosell, Amanda Apetrea, Daniel Åkerström Steen, Chrisander Brun
Scenografi och ljus
Chrisander Brun
Kostym
Daniel Åkerström Steen
Musik
Anna Sóley Tryggvadóttir
Peruk och mask
Linda Hyllengren
Dramaturger
Anna Kölén, Ellen Knutas (praktikant från SKH)
Foto
Micke Sandström
Ljud
Åsa Jacobsson
Föreställningsfoto
Chrisander Brun

Trailer

CBX 3792 FORSTARUMPAN

Lärarhandledning

Lärarhandledning är ett hjälpmedel för lärare och elever med övningar och ingångar till att föra samtalet vidare i klassrummet, både om tematiken och upplevelsen.
Den Första Rumpan Lärarhandledning