Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Dämon – El funeral de Bergman

Ett nyskapat scenkonstverk av den spanska författaren, regissören och skådespelaren Angélica Liddell

Poster Daemon2
Premiär
29 juni, Avignonfestivalen
Info

På turné

Om uppsättningen

Dämon – El funeral de Bergman är ett nyskapat scenkonstverk av den spanska författaren, regissören och skådespelaren Angélica Liddell. Föreställningen, som öppnar årets teaterfestival i Avignon den 29 juni, är ett samarbete med bland annat Dramaten. Från Dramatens ensemble medverkar Elin Klinga, Joel Valois och Electra Hallman.

Några dagar efter påve Johannes Paulus II:s begravning den 8 april 2005 beställer Ingmar Bergman en likadan kista som påven av en snickare på Fårö. I motsats till påvens överdådiga begravning var Bergmans nästan hemlig.

–Pjäsen är inte en hyllning till Bergman, utan handlar mer om hans demoner. För mig är Bergman nu en dröm och ett spöke. Han är med mig och han lyssnar på mig. Jag pratade så mycket med honom i Stockholm när jag var där och spelade Liebestod hösten 2023, berättar Angelica Lindell.

Dämon – El funeral de Bergman utgör den tredje delen i en trilogi med pjäserna Vudú och Eon som alla kretsar kring begravningar.

Författaren, regissören och skådespelerskan Angélica Liddell föddes i Figueres, Spanien 1966. Hon grundade Atra Bilis Teatro 1993 och har sedan dess skapat 25 produktioner med dem. Hennes pjäser har översatts till flera olika språk.

Produktionen är framtagen för Avignonfestivalen 2024. Efter spelperioden på festivalen turnerar föreställningen i Europa och kommer att gästspela på Dramaten våren 2025. Ges på spanska och svenska och textas till franska och engelska.

Avignonfestivalen (Festival d´Avignon)

grundades 1947 och är av världens största teaterfestivaler. Den årliga festivalen visar dans, film och musik, men det är teater som dominerar. Varje år visas cirka 50 produktioner från Frankrike och andra länder och totalt ges cirka 300 föreställningar och över 400 evenemang, inklusive panelsamtal och debatter, på 20 olika platser i Avignon. Årets festival äger rum 29 juni-21 juli.

Biljetter

Besök festival-avignon.com för biljetter och mer info.