Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Inställda föreställningar

Onsdagens och torsdagens föreställningar (25 & 26 maj) av Linje Lusta är inställda på grund av sjukdom.

Bergets topp

Katori Halls pjäs om Martin Luther Kings sista kväll på jorden

Bergetstopp Poster
Premiär
16 december 2021
Speltid
1 tim 20 min, ingen paus
Info

Färdigspelad

Om uppsättningen

En pjäs om Martin Luther Kings sista kväll på jorden.

Det är den 3 april 1968. Människorättskämpen Martin Luther King pustar ut på sitt motellrum i Memphis, Tennessee, efter att ha hållit ett tal för strejkande renhållningsarbetare. King ringer efter room service och in kommer en kvinna vid namn Camae. De börjar småprata och snart tar samtalet en oväntad och dramatisk vändning.

Bergets topp, med John Alexander Eriksson och Kayo Shekoni i rollerna, är ett intimt porträtt av Martin Luther King, som utspelar sig kvällen innan han blev mördad. Med teman som mod, rättvisa och tro ställs frågor om vad vi är villiga att offra för att uppnå våra mål.

Pjäsen skrevs 2009 och är minst lika aktuell idag efter de senaste årens uppmärksammande av systematisk rasism i USA och bildandet av Black Lives Matter.

Katori Hall är en prisbelönt afroamerikansk författare, född 1981. Hon skriver såväl för teater som för film och tv. Bergets topp (med originaltiteln The Mountaintop) är hennes debutpjäs, och den fick urpremiär i London innan den gick upp i USA – då i en hyllad uppsättning på Broadway med Samuel L. Jackson och Angela Bassett i rollerna. Men pjäsen fick också kritik, inte minst för att visa upp även mindre trevliga sidor av Martin Luther King.

Uppsättningen produceras av The National Black Theatre of Sweden i samarbete med Dramaten. The National Black Theatre of Sweden är ett relativt nystartat fristående teaterkompani, som tidigare har satt upp den sydafrikanska klassikern Woza Albert! på Kulturhuset Stadsteatern Vällingby.

Regisserar gör Josette Bushell-Mingo tillsammans med Baker Karim.

The National Black Theatre of Sweden genomför detta med stöd från Stockholms stad och Kulturrådet.

Originaltitel: The Mountaintop
Original Broadway Production Produced by Jean Doumanian, Sonia Friedman and Ambassador Theatre Group.

Biljetter

Spelperiod 16/09 2021–06/02 2022

John Alexander Eriksson spelar med en bräcklig pondus som både fångar övertygelsen, desperationen och fåfängan i Kings projekt.
DN
…en rolig, levande, sorglig och befriande föreställning…
Expressen
Samspelet i Bergets topp är oupphörligt intressant
DN

Medverkande

Av
Katori Hall
Översättning
Anne Fredriksson
Scenografi
Lotta Nilsson
Kostym och mask
Aysha Jones
Inspelad röst
Alexander Karim
Dramaturg
Jacob Hirdwall
Foto affischbild
Klara G
Foto föreställningsbilder
Banfa Jawla

Trailer

John Alexander Eriksson som Martin Luther King i Bergets topp.

Martin Luther King är tillbaka

När Martin Luther King mördats den 4 april 1968 i Memphis utbröt kravaller i flera amerikanska storstäder. Det var ett uttryck för vrede och förtvivlan, men tolkades också av många som att tiden nu var över för det slags medborgarrättskamp för vilken han blivit galjonsfigur: en disciplinerad ickevåldsstrategi. Själva nyhetsbilderna tycktes vittna om den saken. Men på senare år har King åter blivit alltmer närvarande.
Läs mer
Scenograf Lotta Nilsson.

"Det står en historisk låda från 1968 i Målarsalen"

Bergets topp iscensätter Martin Luther Kings sista natt i livet som tillbringas på rum 306 på Lorraine Hotel i Memphis Tennessee. Scenograf Lotta Nilsson berättar hur hon har återskapat rummet som till och med finns bevarat på The Civil Rights museum i Memphis.
Läs mer