Bergets topp

Katori Halls pjäs om Martin Luther Kings sista kväll på jorden

Bergetstopp Poster
Premiär
11 december 2021

Om uppsättningen

En pjäs om Martin Luther Kings sista kväll på jorden.

Det är den 3 april 1968. Människorättskämpen Martin Luther King pustar ut på sitt motellrum i Memphis, Tennessee, efter att ha hållit ett tal för strejkande renhållningsarbetare. King ringer efter room service och in kommer en kvinna vid namn Camae. De börjar småprata och snart tar samtalet en oväntad och dramatisk vändning.

Bergets topp, med John Alexander Eriksson och Kayo Shekoni i rollerna, är ett intimt porträtt av Martin Luther King, som utspelar sig kvällen innan han blev mördad. Med teman som mod, rättvisa och tro ställs frågor om vad vi är villiga att offra för att uppnå våra mål.

Pjäsen skrevs 2009 och är minst lika aktuell idag efter de senaste årens uppmärksammande av systematisk rasism i USA och bildandet av Black Lives Matter.

Katori Hall är en prisbelönt afroamerikansk författare, född 1981. Hon skriver såväl för teater som för film och tv. Bergets topp (med originaltiteln The Mountaintop) är hennes debutpjäs, och den fick urpremiär i London innan den gick upp i USA – då i en hyllad uppsättning på Broadway med Samuel L. Jackson och Angela Bassett i rollerna. Men pjäsen fick också kritik, inte minst för att visa upp även mindre trevliga sidor av Martin Luther King.

Uppsättningen produceras av The National Black Theatre of Sweden i samarbete med Dramaten. The National Black Theatre of Sweden är ett relativt nystartat fristående teaterkompani, som tidigare har satt upp den sydafrikanska klassikern Woza Albert! på Kulturhuset Stadsteatern Vällingby.

Regisserar gör Josette Bushell-Mingo tillsammans med Baker Karim.

Originaltitel: The Mountaintop
Original Broadway Production Produced by Jean Doumanian, Sonia Friedman and Ambassador Theatre Group.

Biljetter

premiärlördag 11 december 19:00Målarsalen
UtsåltKöp biljetter
söndag 12 december 16:00Målarsalen
UtsåltKöp biljetter
tisdag 14 december 19:00Målarsalen
Köp biljetter
onsdag 15 december 19:00Målarsalen
Köp biljetter
torsdag 16 december 19:00Målarsalen
Köp biljetter
tisdag 21 december 19:00Målarsalen
Köp biljetter
onsdag 22 december 19:00Målarsalen
Köp biljetter
torsdag 30 december 19:00Målarsalen
Köp biljetter

Medverkande

AvKatori Hall
ÖversättningAnne Fredriksson
ScenografiLotta Nilsson
KostymAysha Jones
Mask och perukFrida Ottosson
DramaturgJacob Hirdwall

Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor