Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Alkestis

Euripides klassiker i en överskrivning av Elli Papakonstantinou

Alkestis Poster 2
Premiär
2 december 2021
Speltid
1 tim 40 min, ingen paus
Info

Färdigspelad

Om uppsättningen

En radikal överskrivning av den mytiska pjäsen som ger Alkestis hennes efterlängtade upprättelse.

En djärv och musikalisk tolkning av Euripides tragikomedi som kastar oss rakt in i en drömsk och filmisk värld till en historia om dödsskräck och offer, berättad med ett tydligt genusperspektiv.

Kung Admetos och hans vänner firar att han just undgått döden. Hans fru Alkestis har nämligen räddat honom genom att dö i hans ställe. Men, snart kommer Herkules till Alkestis räddning och hämtar hem henne från dödsriket. Hon blir levande igen, men är helt stum. Vem är hon nu, och vad har hon och de andra i hennes närhet att säga idag?

Elli Papakonstantinou arbetar med ett internationellt team bestående av bland annat den amerikanska kompositören Julia Kent och scen- och kostymdesignern Maria Panourgia.

Grekiska Elli Papakonstantinou är en av Europas mest spännande regissörer. Hon är känd för sina starka, feministiska, banbrytande och ofta flerspråkiga och multidisciplinära uppsättningar, som gärna låter även publiken komma till tals. Till sin hjälp här har hon ett konstnärligt team bestående av den amerikanska tonsättaren Julia Kent, som komponerat ny musik till uppsättningen, scenografen och kostymören Maria Panourgia och videokonstnären Pantelis Makkas. Skådespelarna får även sällskap på scenen av sångare från Kungliga Operan.

Alkestis spelades senast på Dramaten 1968.

I samarbete med Kungliga Operan

Biljetter

Spelperiod 02/12 2021 – 27/03 2022

Textade föreställningar

Alkestis textas till svenska och engelska 25 mars. Kontakta någon av våra publikvärdar vid entrén för lån av utrustning.
Stämningen är giftig och Karin Franz Korlöf självlysande. Spelet är granne med Norén.
Expressen
fylld av lekfulla anakronismer, och blinkningar till publiken och till sist ett dionysiskt, manligt raseri som är parodiskt, voyeuristiskt falliskt till sin natur
SvD
… som kommentar till pandemin är Dramatens ”Alkestis” både självklar och drabbande..
DN

Trailer

Medverkande

Av
Elli Papakonstantinou efter Euripides
Översättning
Mara Lee
Regi
Elli Papakonstantinou
Scenografi och kostym
Maria Panourgia
Scenografi- och kostymassistent
Sotiris Melanos
Koreografi
Rasmus Ölme
Musik
Julia Kent
Mask och peruk
Nathalie Pujol/Moa Hedberg
Ljus
Jens Sethzman
Video
Pantelis Makkas
Dramaturg
Emma Meyer Dunér
Foto affischbild
Klara G
Foto föreställningsbilder
Sören Vilks
Introduktion

"Alkestis är alla kvinnor"

Regissören Elli Papakonstantinou om Alkestis.
Kompositören Julia Kent.

– Jag ville att musiken skulle skapa en atmosfär

Julia Kent, internationellt erkänd cellist och kompositör, har komponerat musiken till Alkestis. Mellan 2005–2010 var hon medlem i Antony and the Johnsons och uppträdde i Carnegie Hall, Radio City Music Hall, Royal Albert Hall, Barbican och festivaler och arenor över hela världen.
Julia Kent