Information med anledning av coronaviruset. Läs mer

Ehrner Magnus

Magnus Ehrner

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Att vara skådespelare innebär så många olika saker. Dels ägnar man sig åt ett livslångt, allmänbildande lärande. Teatern som kunskapsprojekt. Berättelser som utspelar sig i alla möjliga tidsåldrar och miljöer. Studien av vad det är att vara människa, och människans villkor förr och nu. Kontakten med närliggande konstarter som musik och konst och dans. Dels är själva lagkänslan, att vi ska in och göra den här föreställningen tillsammans ikväll, otroligt stimulerande. Mixen av nerver och berättarlust skapar ofta ett umgängesklimat, där det är riktigt högt i tak, och man mår, oftast, aldrig så bra som just efter en föreställning.

Vilket är ditt första Dramatenminne?
– Mitt första minne av Dramaten är från min gymnasietid. Någon gång runt 1970 gick skolan på en dagföreställning av Strindbergs Brända tomten. Kan inte säga att jag blev direkt knockad, jag minns att Max von Sydow var med, och jag minns någon slags nedbrunnen silhuett mot rundhorisonten. Men det var fantastiskt kul att, arton år senare, medverka i Mäster Olof på samma scen tillsammans med Max.

Om du inte hade blivit skådespelare, vilket yrke hade du valt?
– Svårt att säga. Innan jag kom in på teaterbanan så läste jag elektroteknik på KTH. Jag gick där i två år innan jag hoppade av. Matte och fysik tyckte jag mycket om i gymnasiet. Men ingenjör, nej. Kanske lärare.

Biografi

Magnus Ehrner tillhör Dramatens fasta ensemble.

Magnus Ehrner kom till Dramaten 1983. Han är utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö. Var anställd vid Östgötateatern och därefter på Turteatern där han bland annat medverkande i Hjälten på den gröna ön.

Aktuell med Maj, Måsen.

Tidigare på Dramaten

Bilder