Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Lisaboa Houbrechts

Webb Lisboa 25861D45 De0c 426B Be87 83A02a33825f

Lisaboa Houbrechts (född 1992) är författare och regissör vars verk ofta rör sig i gränslandet mellan bildkonst, opera, musik och dramatik. Hon tog examen i dramatik från School of Arts Ghent/KASK 2016. Fyra år dessförinnan grundade hon, tillsammans med Romy Louise Lauwers, Victor Lauwers och Oscar van der Put, sitt eget kompani Kuiperskaai, och gjorde ett ambitiöst inträde i teatervärlden med uppsättningar som The Goldberg Chronicles (2014) och The Winter's Tale (2016). En stor rollbesättning, oväntad dialog mellan bild och text, och en intelligent blandning av olika discipliner – performance, musik, koreografi, litteratur och bildkonst – var typiskt för hennes arbete redan då.

Arbetet gick inte branschen obemärkt förbi och 2017 bjöds Lisaboa Houbrechts in för att delta i ett projekt för talanger på Toneelhuis i Antwerpen, där hon skapade en rå och egendomlig anpassning av Hamlet 2018. Detta följdes 2019 av den spektakulära och musikaliska Bruegel, ett kalejdoskopiskt porträtt av Pieter Bruegel den äldre.

Houbrechts vill ompröva berättelser från det förflutna – som alltid manipuleras, raderas, glöms bort eller reduceras till en entydig händelse – med nya ögon. Bruegel var, liksom hennes andra verk, barock och djärv, men också lekfull och charmig.

Musik är en konstant i Houbrechts verk. Med I Silenti (Théâtre de Namur, 2021) utvecklade hon sitt intresse för livemusik på scen. Där zoomade hon tillsammans med kompositören Fabrizio Cassol in på det underrapporterade folkmordet på romerna under andra världskriget, som hon kopplar ihop med Monteverdis madrigaler om krig och kärlek.

2023, i samarbete med det Gent-baserade danskompaniet laGeste, gjorde Lisaboa Houbrechts den gripande Vake Poes; of hoe God verdween med musik av Bach som en viktig hörnsten.

Houbrechts är en stigande stjärna i den internationella teatervärlden. 2023 bearbetade och regisserade hon Euripides Medea för Comédie-Française i Paris. Säsongen 2024 sätter hon, utöver Yerma på Dramaten, även upp Glucks opera Orfeus och Euridike för Staatoper Hannover.

Sedan 2022 är hon ansvarig för den konstnärliga ledningen av Toneelhuis tillsammans med Gorges Ocloo, FC Bergman, Benjamin Abel Meirhaeghe och Olympique Dramatique.