Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Sofia Dahlén

Aktuell med

Hero Ny 10 Okt

Poesifestivalen

Läs mer
Sofiadahlen

Sofia Dahléns Patient var en av de mest hyllade och uppmärksammade debuterna under 2021.
I den prosalyriska berättelsen skildras en byggnadsingenjör och hennes syster, tvångsintagen inom psykiatrin. Ingenjörens rationella tillvaro faller successivt samman i takt med att systern gör fler och fler försök att ta sitt liv. Tillvaron överskuggas av omöjliga val och dolda hot. Kan man ge verk av Paul Celan och Virginia Woolf till en suicidal människa? Vilka presenter är tillåtna på en sluten avdelning och vilka kan användas som självmordsredskap?

Patient är en historia om att vara anhörig, om maktlöshet och längtan. ”En bok som är sorglig som en begravning och intressant som en trasslig själ”, enligt Jenny Teleman, Kulturnytt.

Sofia Dahlén beskriver verket som präglat av levda och lästa erfarenheter. Hennes skrivande förhåller sig ofta till upprepning och tiden som en cirkulär möjlighet och fälla. Så även i det hon har med sig till sitt framförande på AKT UNG!. Hon är född 1987 i Stockholm, och utöver att vara författare arbetar hon med filmdistribution. Tidigare har hon läst Hekseskolen/Häxskolan på Valand i Göteborg och studerat på Biskops-Arnö.

Fotograf: Arvida Byström

Aktuell med