Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Sjón

Aktuell med

Hero Ny 10 Okt

Poesifestivalen

Läs mer
Sjon Bw

På Island är Sjón framför allt känd som poet, men internationellt har han gjort sig ett namn som författare till romaner, Oscarsnominerade filmmanus och Björks sångtexter. Den senare lärde han känna när de båda var del av Reykjavíks anarkistiska punkscen under 1970- och 80-talen. Under scennamnet "Johnny Triumph" uppträdde Sjón bland annat som luftgitarrist med Björks band The Sugarcubes, och som författare till flera av bandets texter. Redan innan Johnny Triumph blev ett namn på alla isländska läppar använde sig Sigurjón Birgir Sigurðsson av artistnamnet Sjón, som betyder "syn" eller "synen". Samma år som han tog sig namnet, 1978 – han var sexton år gammal, publicerade han sin första diktsamling, Sýnir. Under samma tid var han med och grundade neosurrealistgruppen Medúsa, som snabbt revolutionerade den isländska kulturscenen. Han har tidigare medverkat på Stockholms Internationella Poesifestival två gånger: under festivalens invigning 1997 och när festivalen anordnades för tionde gången 2006.

Sjóns poesi rör sig i en språk- och bildvärld med rötter i surrealismen, liksom i isländska sagor och legender. Hos honom ligger det magiska och mystiska sida vid sida med det fattbara och verklighetsnära, med inspiration hämtad från sägner och myter, liksom historiska platser och händelser. Detta gäller inte minst hans magnum opus, romantrilogin Codex 1962, som gavs ut på svenska av förlaget Rámus 2021, i översättning av Anna Gunnarsdotter Grönberg och John Swedenmark, och spänner över tider och verkligenhetsnivåer. Från andra världskrigets Tyskland genom nutidens Reykjavík in i framtiden berättar trilogin en surrealistisk historia om generationer, flykt, mordmysterium och genteknik.

Under 2022 har Sjón varit aktuell som manusförfattare till storfilmen The Northman, med bland andra Alexander Skarsgård och Nicole Kidman i huvudrollerna.

Sjón är född 1962 och bosatt på Island. År 2005 tilldelades han Nordiska rådets litteraturpris för romanen Skugga-Baldur. Andra verk inkluderar Fisk och kultur (2005), diktsamlingen Stensamlarens sång (2014) och Máni Steinn. Pojken som inte fanns (2014).

Foto: Johannes Jansson/norden.org

Aktuell med