Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Sara Parkman

Aktuell med

Hero Ny 10 Okt

Poesifestivalen

Läs mer
Saraparkman

Violinisten, sångaren och kompositören Sara Parkman har skapat en närmast osannolik musik; ett slags högstämd andlig pop - mystisk, mäktig och maximalistisk. Folkmusik blandas med synthar, vallåtar från fäbodar med tusen år gammal religiös musik. Låttexterna har litterära referenser med berättelser om gudomliga uppenbarelser, uråldrig folktro och döden.

Parkman är prästdotter från Härnösand, uppvuxen med kyrklig musik och körsång.
Hennes debutalbum ”Sara Parkmans skog”, 2016, gav henne utmärkelsen Årets artist på Folk & Världsmusikgalan. Tillsammans med folkmusikern Samantha Ohlanders släppte hon året därpå albumet ”Matriarkerna”. Hon har skrivit manus till flera föreställningar som hon turnerat med för Riksteatern, bland andra ”Fäbodland”, ”Sång till välfärden” och ”Nationalparken” - den senare skrev hon tillsammans med poeten Jonas Gren. Musiken komponerade hon tillsammans med Samantha Ohlanders och Hampus Norén.
Det hyllade albumet ”Vesper”, 2019, är döpt efter den kristna aftonbönen, som genom musiken utforskar det heliga. Heligheten och solidariteten har kraft att förena oss över våra gränser, menar Parkman. En vision som hon delar med andra poeter på Poesifestivalen.

Tre grekiska ord för kärlek är utgångspunkten för det aktuella albumet, ”Eros, Agape, Philia” . Eros står för den erotiska och romantiska kärleken, Agape den gudomliga och Philia, kärleken till vänner och familj. Parkman sjunger om det sköra i att vara människa,
om ångest och ömhet, om att längta, hoppas och vilja.

För Per Sinding Larsen, i PSL SVT Play, berättar hon om sina olika inspirationskällor: den norska gruppen Wardruna som skapar musik utifrån fornnordisk kultur och mytologi, Paul Simons Graceland, tonsättaren och mystikern Hildegard av Bingen som levde på 1100-talet, och Elin Wägner, som försvarade livet och freden och såg som människans uppgift att försöka vara en skapande kraft när världen brinner.

Sara Parkman har varit en kär artist på många av tidskriften 10TAL:s och 20TAL:s evenemang. På Poesifestivalens 25-årsjubileum kommer hon medverka i duo med Hampus Norén.

Aktuell med