Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Jenny Wilson

Aktuell med

Hero Ny 10 Okt

Poesifestivalen

Läs mer
Jenny Wilson

Jenny Wilson är en internationellt känd svensk indiemusiker och konstnär. Hennes musik är elektroinfluerad och energisk och låttexterna är konfrontativa, inte sällan samhällskritiska. Samtidigt backar hon inte för att vara mycket sårbar och personlig.

Flera av hennes låtar utgår från egna, ofta smärtsamma upplevelser. På albumet Demand the Impossible (2013) sjunger hon om sin erfarenhet av att gå igenom en cancersjukdom. 2018 släppte hon skivan Exorcism som handlar om en våldtäkt. Till elektroniskt pulserande musik sjunger hon om övergreppet hon blev utsatt för, med texter som är oförskräckt och uppfriskande explicita: skivans öppningspår har titeln Rapin’, och låten The Prediction, upprepar raden you can't decide over your life som ett ilsket mantra. Skivan ledde vidare till performancekonserten Who’s afraid of Jenny Wilson? som uppfördes på Dramaten samma år i regi av Py Huss-Wallin.

Genom åren har Jenny Wilson belönats med en rad Grammisar, och ett flertal andra priser. Hon har samarbetat med artister som Robyn, The Knife och El Perro Del Mar.

Systern Sara Wilson har spelat live med Jenny sedan 2005. Sara är sångare och gitarrist i Woodlands. Hon har tidigare spelat i banden First Floor Power (även där tillsammans med Jenny) och Sir Eric Beyond and the Avant Garde, och i det kulturförklarade postpunkbandet Kitchen & The Plastic Spoons.

Jenny är född 1975. Sara är född 1979. De växte upp i Istaby i Blekinge. Under Poesifestivalen spelar de som duo.

Foto: David Möller

Aktuell med