Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Fiston Mwanza Mujila

Aktuell med

Hero Ny 10 Okt

Poesifestivalen

Läs mer
Fiston Mwanza Bw

Fiston Mwanza Mujila, född 1981 från Kongo och sedan 2009 bosatt i Österrike, är en av de främsta rösterna i den afrikanska samtidslitteraturen. Han är känd för sina repetitiva och explosiva performance där han med absurd humor framför postkolonial kritik. Det rytmiska språket är tydligt inspirerat av kongolesisk rumba, sydafrikansk jazz och Kongoflodens flöde.

Mujila är poet, romanförfattare och dramatiker. I sin poesi liksom i sina romaner lyckas han förvalta en kongolesisk tradition med motiv från den politiska turbulens som följde på Kongos självständighet.

För sin diktsamling Le Fleuve dans le Ventre (The River of the Belly) har Mujila i år nominerats till Sarah Maguire Prize för bästa diktsamling i engelsk översättning.

Han romandebuterade 2014 med Tram 83, som nominerades till Bookerpriset och Prix de Monde, översattes till femton språk - bland annat till svenska 2016 - och belönades med Etisalat Prize för bästa afrikanska roman. Ifjol utkom hans andra roman Skurkens dans på svenska. Mujila är redaktör för antologin Kontinentaldrift Das Schwarze Europa som kom ut 2022, där han samlat texter av 33 svarta europeiska poeter. För närvarande arbetar han bland annat med ett operalibretto. På Stockholms Internationella Poesifestival framträder han tillsammans med jazzmusikerna Per Texas Johansson och Petter Eldh.

Foto: Dirk Skiba

Aktuell med