Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Guidade visningar

2111 Stämningsbilder 190K8 2

GUIDADE VISNINGAR FÖR GRUPPER

Boka en guidad visning med någon av Dramatens kunniga guider. Du får veta mer om arkitekturen, konsten, våra fem scener och de olika yrkesgrupper som arbetar med uppsättningarna. Det blir både historia och nutid. Och givetvis finns det också utrymme för en och annan anekdot. 

Vi visar huset på teaterkonstens villkor och rättar oss efter vad som händer i huset och på de olika scenerna. Det innebär att alla visningar kommer få sin egen speciella prägel. 

Dramatens stora teaterhus, som invigdes 1908, är döpt efter Thalia – komedins beskyddare enligt den grekiska mytologin. Även våra olika guidade visningar har fått namn efter gudinnor som var beskyddare för de olika konstformerna och som vi än i dag möter i Julius Kronbergs takmålning vid Stora scenen. 

Thalia – Dramatens klassiska guidning

En klassisk visning där vi berättar lite om mycket. Vi visar förutom publika utrymmen även teatern bakom kulisserna. Du/ni får veta mer om tekniken såsom ljud och ljus, peruk och mask, skrädderi och vi ser delar av teatern som bara kan ses tillsammans med en guide. 

Detta är den visning som avses för de allmänna visningar som vi erbjuder på lördagarna och som även kan bokas individuellt via hemsidan. 

Cirka 75 minuter

Max 20 personer 

Melpomene - kort guidning

Vi visar och berättar om de publika utrymmena på Dramaten för dig/er som önskar en kortare visning. En liten, men naggande god introduktion till teatern och dess historia.   

Cirka 40 minuter

Max 20 personer 

Terpsichore – längre guidning

Visningen för er som vill ha något lite extra! Vår visning startar utomhus på Dramatentrappan där vi berättar om den vackra vita fasaden som skulle imponera på stockholmarna vid invigningen kring förra sekelskiftet. Vi fortsätter sedan vår tur inne i byggnaden och kommer att visa några utvalda intressanta vrår fulla av både teaterdamm och bladguld. 

Cirka 90 minuter

Max 20 personer 

Clio – guidning för barn

Vi visar valda delar av teatern för våra allra yngsta besökare. Vi letar efter blommor, blad och teatermasker i foajén och i salongen. Vi berättar om rädda lejon och teaterspöken. Kanske hittar vi rekvisita någonstans? 

Denna visning passar för de som ska se någon av ”Unga Dramatens” föreställningar på Lejonkulan eller på Tornrummet. Vi anpassar visningen efter åldern på våra besökare. 

Cirka 40 minuter

Max 20 barn + lärare 

Calliope – guidning i lugnt tempo

Vi berättar om och visar de publika utrymmena på Dramaten i ett lugnt tempo. Kaffe och kaka väntar oss i Fredrik Lilljekvists vackra Marmorfoajé där ni får höra mer om tak- och väggmålningar av bland andra Carl Lasson och Gustaf Cederström. Denna visning passar er som inte vill använda teaterns alla trappor utan hellre njuter av den vackra byggnaden på få men utvalda platser där man kan sitta. 

Cirka 60 minuter

Max 20 personer 

Övrigt:

Vi kan på förfrågan erbjuda visningar med inriktning på någon speciell yrkesgrupp på teatern. Vill ni veta mer om hur man arbetar på skrädderiet i framtagandet av kostymer, vad gör dramaturgerna eller vilka tekniska möjligheter finns det på de olika scenerna? Är ni intresserade av något specifikt, skicka oss en förfrågan så skräddarsyr vi en visning för just er. 

Samtliga visningar erbjuds på svenska, engelska, spanska, italienska och franska. 

Använd formuläret nedan för att kontakta oss. Vi återkommer till er inom två vardagar.