Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

We Hear You ­– A Climate Archive

We Hear You—A Climate Archive 1 Photo By Wolf Hertzberg Cover
Foto Wolf-Hertzberg.

We Hear You – A Climate Archive är ett globalt projekt där unga konstnärer, författare, studenter och aktivister världen över får göra sina röster hörda med anledning av klimatkrisen. Projektet inleddes våren 2022 på utställningen COAL+ICE på John F Kennedy Center for the Performing Arts i Washington och avslutas med en föreställning på Dramaten 2024 där Jacob Hirdwall står för manus och regi.

Dramaten har inlett ett samarbete med Svenska Ambassaden och Georgetown University i Washington. Genom workshops, storytelling och olika performances av och med unga konstnärer, författare, studenter och aktivister världen över sätts fokus på den eskalerande klimatkrisen. Under våren lanseras även A Climate Archive, en flerspråkig digital plattform där berättelser om klimatet delas med hela världen.

Kennedy Center i Washington den 18 mars 2022: Ashanee Kottage, Nadia Nazar, Myiah Smith, Elliot Williams och Lilli Hokama. Foto Wolf Hertzberg.

–Det är fantastiskt att få till ett sådant stort internationellt projekt kring den här tematiken och att vara en del av en plattform för unga röster. Styrkan i klimatrörelsen ligger i det globala samarbetet och Dramaten ser fram emot att vara en del av A Climate Archive, säger Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare Dramaten.

Projektet We Hear You – A Climate Archive är en vidareutveckling av performance-verket We Hear You – Greta Thunbergs tal som Ada Berger och Jacob Hirdwall satte upp på Dramaten den 31 januari 2020, ett koncept utvecklat i samarbete med Helena Hammarskiöld. I föreställningen stod 77 personer tysta på scenen och i den uppföljande föreställningen får alla var sin röst. Därför bidrar 77 unga författare från hela världen med sina tankar och erfarenheter till föreställningen.”

–Jag såg performance-verket We Hear You - Greta Thunbergs tal på Dramaten i Stockholm och det påverkade mig djupt. Som kulturråd vid Svenska Ambassaden var detta ett av de viktigaste projekten jag tog med mig till Washington DC och det gladde mig att det fanns ett stort intresse för en fortsatt utveckling av projektet här i USA. Vi måste alla ta ansvar för klimatfrågorna och ansluta och stötta alla unga människor världen över för att stärka den globala ambitionen för klimaträttvisa, säger Helene Larsson Pousette, kulturråd vid Svenska Ambassaden i Washington.

We Hear You – A Climate Archive inleddes med ett framförande av nyskrivna berättelser från unga i Washington-området på klimatutställningen COAL + ICE i Washington den 15 mars till 22 april 2022 och avslutas 2024 med en föreställning på Dramaten inspirerad av de workshops som hållits och de berättelser som samlats under de två åren.

–Greta Thunbergs bok No one is too small to make a difference var skakande läsning. Hennes retoriska fråga ‘Kan ni höra mig?’ fick oss på Dramaten att vilja svara ja, ‘vi hör dig’. Vi har nu samlat in svar från unga människor världen över. Det kommer bli en berättelse som inte handlar om statistik, utan om hur det känns. Det faktum att vi är på gränsen till att förstöra våra livsbetingelser. Målet är att föra tillbaka dessa berättelser till Dramaten, säger Jacob Hirdwall, dramatiker och regissör.

Klimatprojektet We Hear You – A Climate Archive leds av Caitlin Nasema Cassidy, teaterskapare och skådespelare med syriskt-libanesiskt och irländskt ursprung med bas i New York, Robert Duffley, dramaturg och lärare från Massachusetts, Afsoon Pajoufar, New York-baserad scenograf, Swedian Lie, scenograf med bas i Indonesien, Wijdan Al-Khateeb, palestinsk producent med bas i Doha, Qatar och Jacob Hirdwall, dramatiker och regissör på Dramaten.

Ett samarbete mellan Dramaten, Svenska Ambassaden i Washington, The Earth Commons: Georgetown University’s Institute for Environment and Sustainability (ECo Institute) och The Laboratory for Global Performance & Politics.

The Earth Commons—Georgetown University’s Institute for Environment and Sustainability

The Embassy of Sweden in Washington, DC

The Laboratory for Global Performance and Politics

In english

Dramaten, The Earth Commons–Georgetown University´s Institute for Environment and Sustainability, The Embassy of Sweden in Washington, DC and The Laboratory for Global Performance and Politics launch We Hear You–A Climate Archive.

Dramaten öppnade miljökonferens på Stockholms Universitet

Rasmuz Nyström och Melina Kinnaman. Foto: Jens Olof Lasthein.

Den 1 juni hölls miljökonferensen Sustainable planet, sustainable health – how science-based solutions can drive transformative change på Stockholms Universitet.

Miljökonferensen är ett samarbete mellan Stockholms Universitet, Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholm Environment Institutet och Karolinska Institutet. Fokus ligger på hur universiteten genom forskning och högre utbildning kan bidra till omställningen till en mer hållbar utveckling.

Läs mer om konferensen

Skådespelare Melinda Kinnaman och Razmus Nyström öppnade konferensen med att läsa delar ur det kommande verket WE HEAR YOU – THE CLIMATE ARCHIVE. Text av Greta Thunberg, Lilli Hokama, Jacob Hirdwall. Regi: Jacob Hirdwall.