Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Dramatens nya hiss

Dramaten Lyftplattform Johan Eldrot 2
Dramatens nya hiss. Arkitekt: Ahrbom & Partner, fotograf: Johan Eldrot
Den nya hissen som fälls in i trappan är på plats vid Dramatens huvudentré och invigdes fredagen den 16 februari av Dramatens vd Kitte Wagner och teaterchef Mattias Andersson. Hissen förbättrar tillgängligheten till Dramatenhuset och är ett led i ett omfattande tillgänglighetsarbete som Dramaten och Statens fastighetsverk påbörjade 2021.

– När jag började på Dramaten 2020 var huset eftersatt vad gäller tillgänglighet. Som rullstolsburen kunde man t.ex inte komma in genom huvudentrén och inte heller arbeta på våra scener. Vi har sedan dess arbetat på flera plan med att öka tillgängligheten. När vi installerade en tillfällig hiss möttes det, milt uttryckt, av kraftiga reaktioner i sociala medier. Det känns nu mycket bra att vi landat i en permanent lösning, säger Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare för Dramaten.

–Det känns bra att få lämna över den efterlängtade hissen till vår hyresgäst. Hissen fungerar för alla och är estetiskt tilltalande samtidigt som den tar hänsyn till Dramatens kulturhistoriska värden, säger Ingrid Eiken, generaldirektör för Statens fastighetsverk.

Hissen drivs av hydraulik och är en så kallad integrerad lyftplattform som fäller ihop sig och smälter in i trappan när den inte används.

–Om man bara passerar förbi så kommer man nog inte lägga märke till att hissen är där. Det finns ganska många liknande hissar runt om i världen men vad vi vet så är denna unik när det gäller storlek, lyfthöjd och framträdande placering, säger Johan Wisth, teknisk förvaltare vid Statens fastighetsverk som förvaltar Dramatenhuset.

En permanent lösning

Den nya hissen är permanent och ersätter den tidigare tillfälliga hissen vid Dramatens huvudentré. Den fungerar så att en del av trappan kan ändra form och bilda en plattform som lyfter passagerare och deras transportmedel från trottoaren till entrén. De tidigare sluttande marknivåerna har gjorts jämnare och plattare för bättre tillgänglighet och två trappsteg har lagts till cirka två meter utanför den befintliga trappan.

–Vi är mycket glada över att Dramaten nu har en permanent hisslösning som är både funktionell och som smälter in i den kulturhistoriska miljön, säger Dramatens vd Kitte Wagner.

Arkitektkontoret Ahrbom & Partner har ritat den nya hissen och arbetet har utförts av Rotgruppen AB samt hissfirman Guldman/Steppless. Landskapslaget har utformat marklösningen med den nya stensättningen och utformningen av ytan framför trappan.

Se hur hissen fungerar