Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Dramatenhusets tillgänglighet

380076A8 6042 4EB3 834B 7761517A3810
Bild: Ahrbom & Partner.

Dramaten och Statens fastighetsverk tar nästa steg för att öka den fysiska tillgängligheten på teatern

Dramaten kommer tillsammans med Statens fastighetsverk att byta ut den tillfälliga hissen vid huvudentrén till en permanent lösning där hissen fälls in i trappan enligt ritningar utförda av arkitektkontoret Ahrbom & Partner. Bygget påbörjas efter sommaren och beräknas vara klart i början av 2023.

Dramaten startade förra året, i samarbete med Statens fastighetsverk, ett större arbete med att förbättra Dramatenhusets tillgänglighet. Målet är att all scenkonst och Sveriges nationalscen och kulturhistoriska miljöer lättare ska kunna upplevas av alla, oavsett förutsättningar.

Nu tas nästa steg i tillgänglighetsarbetet där Riksantikvarieämbetet har godkänt och fattat beslut om en permanent lösning. Den tillfälliga hissen som installerades hösten 2021 byts ut mot en permanent hiss som fälls in i trappan, en så kallad integrerad hydraulhiss.

Ahrbom & Partner har ritat den nya hissen och arbetet påbörjas under hösten och beräknas vara klart till årsskiftet.

Ritning av den kommande permanenta hissen vid huvudentrén.

Under byggperioden tas den tillfälliga hissen bort och teaterns rullstolsburna publik kommer under byggperioden att behöva använda sceningången som tidigare. Exakt datum för byggstart meddelas under hösten.

– Efter en längre analysfas, kring vad som är möjligt och inte, har vi nu, tillsammans med Statens fastighetsverk, enats om en hisskonstruktion som vi är mycket nöjda med. Den kommer att fylla sin funktion väl och samtidigt smälta in i den kulturhistoriska miljön på ett bra sätt, säger Maria Groop Russel, Dramatens VD.

– Installationen av den nya hissen är ett led i vårt långsiktiga arbete för tillgänglighet i våra fastigheter. Nu arbetar Dramaten och Statens fastighetsverk vidare för att tillgängliggöra teatern både för publik och anställda, säger Ingrid Eiken Holmgren, generaldirektör för Statens fastighetsverk.

I december 2021, samtidigt som den tillfälliga hisslösningen inrättades vid huvudentrén, installerades dörrar med assisterad öppning, i teaterfoajén byggdes en hiss och antalet rullstolsplatser på parkett på Stora scenen dubblerades. Tillgänglighetsarbetet kommer efterhand att omfatta fler scener och lokalytor inom Dramatens verksamhet.

En annan del i arbetet med att öka tillgängligheten är bland annat att erbjuda fler föreställningar som textas, både till svenska och andra språk, och föreställningar med syntolkning.