Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Dramaten sörjer Sven-Bertil Taube

Taube 1920X1080
– En fantastisk skådespelare, sångare och artist. Han började sin skådespelarbana på Dramaten och gjorde sin sista roll här i Påklädaren. Föreställningen hyllades unisont av kritikerna och publiken vallfärdade. Att vara så - i ordets sanna mening - folkkär och samtidigt befinna sig på högsta konstnärliga nivå inom både teater och musik, decennium efter decennium, känns helt unikt, säger Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare på Dramaten.

Sven-Bertil Taube kom in på Dramatens elevskola 1959. I juni 1961 blev han premiärelev och fick gå ett hedrande tredje år på skolan. Han anställdes därefter direkt på teatern. Sven-Bertil uppträdde första gången på Dramatens scen 1960 och medverkade därefter i ett stort antal produktioner, bland annat Romeo och Julia (1964) och Mutter Courage av Bertolt Brecht (1965).

Efter pjäsen Dantons död av Georg Büchner 1971 var han borta från Dramaten i 47 år för att sedan komma tillbaka och göra SIR i succéföreställningen Påklädaren av Ronald Harwood, tillsammans med bland andra Krister Henriksson (2018). Totalt gjorde Sven-Bertil 33 roller på Dramaten.

Sven-Bertil var även en folkkär vissångare och estradör. Han har medverkat i många filmer och även sjungit och spelat för utsålda hus på Dramatens stora scen i konserten Så länge skutan kan gå, tillsammans med Peter Nordahl mellan 2017-2019.

Sven-Bertil Taube blev 87 år.