Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

The History of Korean Western Theatre

En del av Bergmanfestivalen

Lr Thehistoryofkoreanwesterntheatre Jahakoo Campo Leontienallemeersch 25 Poster
Premiär
Gästspel 31 okt–01 nov 2023
Speltid
1 tim
Info

Färdigspelad

Om uppsättningen

The History of Korean Western Theatre är en dokumentärteaterföreställning där Jaha Koo varvar personliga berättelser med historiska, politiska och sociologiska fakta. Teman som innehåller en sammandrabbning av österländsk och västerländsk kultur: Från att klippa i tungan för att slå igenom i engelsktalande länder, till den tunga personliga påfrestningen av västerländsk inblandning på makroekonomisk nivå.

När han firade hundraårsjubileet av koreansk teater 2008, insåg Jaha Koo att det faktiskt inte finns något utrymme för koreansk teatertradition: vad som betraktas som koreansk teater bestäms till stor del av en västerländsk kanon. Men varför är sydkoreanerna så stolta över denna västerländska tolkning? Och varför fortsätter alla att hänvisa till Shakespeare? Det väcker frågor om tradition, självcensur och autenticitet.

Jaha Koo har tidigare gjort föreställningarna Lolling & Rolling och Cuckoo, som fokuserade på Sydkoreas förflutna respektive nutid. I denna sista del av sin Hamartia-trilogi fokuserar Jaha Koo resolut på framtiden. Noggrant avslöjar han det förflutnas tragiska inverkan på våra liv, och avslöjar de små sprickorna i modern konfucianism – en ideologi som fortsätter att definiera det moraliska systemet, livsstilen och sociala relationer mellan generationer i Sydkorea. Med en ny generation sydkoreaner i åtanke försöker han bryta med en tradition full av självcensur och att hålla uppe anseendet. För endast när den baseras på en autentisk version av historien, kan han föra en framtid vidare till nästa generation.

The Barbro Osher Pro Suceia Foundation

The Barbro Osher Pro Suceia Foundation


Tack till: Eva Bonnier / Kristina och Christer Gardell / The Barbro Osher Pro / Suecia Foundation / Antonia Ax:son Johnson / Svante Bergströms / Teaterstiftelse Josefsson Foundation / Annika Levin och Jacob Wallenberg / Birgitta och Sten Westerberg / Familjen Wedenborn / Gunilla och Peje Emilsson / Marianne och Laurent Leksell / Ingemo och Karl Otto Bonnier / Tove och Ingvar Jensen / Agneta och Sten Dybeck / Brita och Lennart Ramberg / Per H Börjesson

Biljetter

Spelperiod 31/10–01/11 2023

Jaha Koo

Jaha Koo är en sydkoreansk teater-/performancemakare, musikkompositör och videokonstnär. Hans konstnärliga praktik pendlar mellan multimedia och performance, som alla inkluderar hans egen musik, video, text och installation. Hans verk är nära sammanvävda med politik och historia, särskilt intresserar han sig för Östasiens politiska landskap och kulturella identitet. Han läste teatervetenskap som huvudämne (BFA, 2012) i Seoul och flyttade till Europa för att studera fri teater (MA, 2016) i Amsterdam.

Medverkande

Koncept, text, regi, musik, video
Jaha Koo
Performance
Jaha Koo, Seri, Toad
Dramaturg
Dries Douibi
Scenografi, teckning
Eunkyung Jeong
Konstnärlig rådgivare
Pol Heyvaert
Teknik
Korneel Coessens, Koen Goossens, Anne Meeussen, Philippe Digneffe, Jan Berkmans, Bart Huybrechts
Produktionskoordinator
Wim Clapdorp
Hårdvara
Idella Craddock
Research
Eunkyung Jeong, Jaha Koo
Research, assistent
Sang Ok Kim
Intervju
Jooyoung Koh, Kiran Kim, Kyungmi Lee
Foto
Leontien Allemeersch

Bergmanfestivalen

Bergmanfestivalen, Dramatens internationella teaterfestival, erbjuder publiken gästspel utspritt under hösten 2023.

With an amazing talent Jaha Koo bridges the richness of Eastern cultural traditions with the use of technology and contemporary art to anchor us in the present. To make us reflect on our collective future.
La Presse
Jaha Koo's unique style moves, invigorates and, most importantly, makes you think.
BEGRIJPEN OM TE OVERLEVEN - THEATRE QUEBEC