Vi använder kakor (cookies) för att förbättra användarupplevelsen på webbplatsen, för att samla besöksstatistik och för marknadsföring.

Läs mer om hur vi använder kakor

Liebestod

En del av Bergmanfestivalen

Liebestod Poster
Premiär
Gästspel 15–17 september 2023
Speltid
2 tim
Info

Färdigspelad

 

Om uppsättningen

Liebestod – The smell of blood does not leave my eyes Juan Belmonte är den fullständiga titeln på det verk där Angélica Liddell tar sig an scenen som tjurfäktaren Juan Belmonte tog sig an en tjur. Med samma lidelse, passion och dödslängtan färgar hon, bokstavligt talat, scenen med sitt blod.

Liebestod (ungefär: "kärleksdöd") är en kraftfull och stundtals provokativ föreställning där vibrerande bilder och ett laddat språk delar scenen. På en röd- och guldfärgad arena retar Angélica Liddell upp en tjur. En stor man står stilla med en katt i koppel. Ett kadaver stiger ner från himlen ... En djupt gripande och omstörtande upplevelse.

Det är ett oupphörligt sökande efter tragisk skönhet som pågår i Liebestod, ett försök att kommunicera direkt med det heliga. "Jag söker det sublima ögonblicket, förvandlingen, den överflödande entusiasmen, briljansen och ljuset, denna lyriska transport som äger rum när man älskar", säger Angélica Liddell.

Liebestod är också titeln på finalen i Wagners opera Tristan och Isolde, det stora klimax där Isolde gråter över Tristans döda kropp.

Vissa scener kan upplevas obekväma.

Samprodukion: Festival d’Avignon, Tandem – scène nationale Arras-Douai, Künstlerhaus Mousonturm – Francfort

I samarbete med: the Festival d’Automne à Paris

The Barbro Osher Pro Suceia Foundation

Biljetter

Spelperiod 15/09–17/09 2023

There is nothing in contemporary theater quite like an Angélica Liddell monologue
Laura Cappelle - The New York Times
Angélica Liddell no longer makes theater, she is theater
Les Echos - Philippe Chevilley

Angélica Liddell

Författaren, regissören och skådespelerskan Angélica Liddell föddes i Figueres i den spanska provinsen Girona 1966. 1993 grundade hon Atra Bilis Teatro och har sedan dess skapat 25 produktioner med dem. Hennes pjäser har översatts till flera olika språk.

Kritikerna har klassat hennes teater som avantgardistisk och politisk, djupt innerlig. Utmärkande för hennes verk är samhällskritik, hjärtskärande expressionism, renhet och sökandet efter mening genom smärta och omstörtning. Hon har vunnit ett flertal priser, inklusive 2012 års National Dramatic Literature Award för sitt verk La casa de la fuerza, utdelat av spanska kulturministeriet. 2013 tog hon emot Silverlejonet på Venedigbiennalen. 2017 utsågs hon till Chevalier des Arts et Lettres av Frankrikes kulturministerium.

Juan Belmonte

Juan Belmonte var tjurfäktare från 1908-1935. På grund av en medfödd skada i benen kunde han inte röra sig som matadorer vanligtvis gjorde, utan förändrade hela sättet att tjurfäktas genom att alltid hålla sig nära tjuren och tvingade den att springa i cirklar runt honom. Belmonte blev ofta stångad och fick flera allvarliga skador. 

Teaser från Theatre Odéon

Medverkande

Medverkande
Ezekiel Chibo
Medverkande
Patrice Le Rouzic
Medverkande
Angélica Liddell
Medverkande
Borja López
Medverkande
Gumersindo Puche
Medverkande
Palestina de los Reyes
Av, regi, scenografi och kostym
Angélica Liddell
Ljus
Mark Van Denesse
Ljud
Antonio Navarro
Kostym
Justo Algaba
Assisterande regissör
Borja López
Produktion
Atra Bilis, NTGent
Foto
Christophe Raynaud de Lage
Undertexter
Jenny Tegnborg

Bergmanfestivalen

Bergmanfestivalen, Dramatens internationella teaterfestival, erbjuder publiken gästspel utspritt under hösten 2023.